Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel med advarsel mot vanskelige kjøreforhold over store deler av Østlandet. Mesteparten av nedbøren vil komme mandag formiddag, med til dels sludd og regn nær sjøen og snø i høyden, og påfølgende fare for glatte veier.

– For å si det enkelt: alle hovedveier, spesielt inn mot Oslo, er bare og våte. Det er opp i høyden det vil legge seg litt, som betyr at det kan bli vanskeligere kjøreforhold, sier Hans Are Dahl, trafikkoperatør i Statens vegvesen til VG.

En rekke trafikkulykker fant sted i morgentimene mandag på Romerike, spesielt i den nordlige delen av distriktet. En bil havnet på taket, en annen krasjet med en lastebil, og en buss havnet utfor veien, skriver Romerikes Blad.

– Har du sommerdekk, så bør du vurdere sterkt om du i det hele tatt skal ut og kjøre, sier operasjonsleder Ronny Årstein i Øst politidistrikt.

Forsikringsselskapet If oppfordrer i likhet med politiet bilister til å la bilen stå igjen hjemme dersom den har sommerdekk.

Det er imidlertid ikke meldt om personskader som følge av de mange trafikkuhellene, melder NRK.

Kjøreforholdene førte i morgentimene mandag til kø ved Jessheim og på E16 over Sollihøgda mot Hønefoss. I Flesberg i Buskerud kjørte en mann natt til mandag av veien og traff en fjellvegg, skriver Drammens Tidende. Det var svært glatt på stedet.

Ifølge Avinors nettsider er det flere forsinkelser på ankomstene på Trondheim lufthavn Værnes mandag morgen frem til klokken 11.30. Også avgangene er forsinket fra Værnes.