Også Tine tester ut en ny kork som henger igjen når du skrur den av. I løpet av 2023 skal alle korker på Tines produkter være basert på tilsvarende konsept.

Det skriver Tine i en pressemelding.

Kork som skal verne miljøet

– Tine er en av Norges største brukere av emballasje, derfor har vi også et stort miljøansvar. Vi lever av naturen, og all innovasjon som kan redusere omfanget av plastavfall på fastland eller hav, kommer miljøet til gode, sier bærekraftsrådgiver i Tine, Elisabeth von Krogh i den samme meldingen.

I første omgang dreier det seg om 10 000 liter melk med den nye korkløsningen, som vil gå ut til butikker og forbrukere på Østlandet.

Melkeprodusenten er i en fase der de tester ut hvordan korken fungerer både i produksjon og i markedet.

– Vi håper at Tine og andre store emballasjebrukere kan være med å inspirere og motivere både forbrukere og andre aktører i bransjen til å bli med på denne spennende reisen. Vi er overbevist om at fremtidens løsninger er både mer miljøvennlige og funksjonelle, legger hun til.

Også brusprodusent Ringnes sier at de vil gjøre den samme endringen med sine brusflasker, men at det ikke vil skje i år, på grunn av omstillinger i produksjonen.

Det er ikke bare korkene som endres

Den nye korkløsningen henger sammen med plastdirektivet til EU, men Krogh sier at emballasjeinitiativene til Tine har en mye lengre historie.

– I fjor byttet vi til papirsugerør og bambusskje, noe som reduserte plastforbruket med 87 tonn plast per år. Vi reduserte også tykkelsen av emballasjen på skivet ost med 12 prosent, noe som gir en årlig besparelse på 72 tonn plast, sier Krogh.

Tine også har byttet til poser på revet ost.

– Her er plastvolumet redusert med 140 tonn i året. Og ikke minst er vårt nye rømmebeger blitt mer miljøvennlig. Nå har vi over 50 prosent resirkulert plast i denne emballasjen – noe som har redusert bruken av ny plast med over 150 tonn per år. Samtidig må både Norge og verden blir bedre på gjenvinning og resirkulering, men her skjer det ting hele tiden, sier bærekraftsrådgiveren.