Høyre-lederen fikk kjennskap til Nettavisens siste sjokk-måling for partiet noen timer før han stilte opp til nettmøte med adressa.no's lesere. På denne målingen går Høyre tilbake med hele 5,4 prosentpoeng. Samtidig tar Ap et byks oppover til 28,8 prosents oppslutning blant velgerne.

Dermed ble det brått slutt på tiden da Petersen ledet landets største parti.

- Fy søren! utbrøt Petersen før han satte i gang med å besvare spørsmålene fra adressa.no's lesere.

Han var forberedt på tilbakegang etter de siste ukers rekordmålinger for partiet. Men ikke så kraftig, og heller ikke så tidlig i valgkampen.

Signaler om at også TV2s ferskeste meningsmåling sender Høyre ned i en bølgedal, også denne med en tilbakegang på om lag 5 prosentpoeng for partiet, gjør ikke humøret til Høyre-lederen bedre.

Under nettmøtet fikk han god anledning til å reflektere over nedturen på meningsmålingene - og begynne oppbrettingen av ermene til fornyet innsats frem mot valget den 10. september.

- Vinner dere? Hva tror du blir valgresultatet blir for Høyre? lød ett av spørsmålene fra adressa.no's lesere.

- Aner ikke akkurat nå - vi har fått oss en smell på Nettavisens måling. Men vær trygg på at vi skal bruke de neste ukene bra og aggressivt, svarte Petersen.

Han har på ingen måte gitt opp håpet om å bli landets nye statsminister etter valget.

Dessuten kan han trøste seg med at et valgresultat på linje med Nettavisens meningsmåling, 21,6 prosent, uansett vil være et brakvalg for Høyre. For fire siden fikk partiet kun 14,3 prosent av stemmene, og ble redusert til landets tredje største parti.

Kort bryllupspause

Nå legger Høyre-lederen bort alle planer om bryllupsferie midt i valgkampen.

- Jeg skal i bryllupet, og lover å holde fred i kirka. Men ellers blir det full fart frem til 10. september. Slike målinger tenner meg skikkelig, slo han fast under nettmøtet.

- Hva er årsaken til at dere går så kraftig tilbake?

- Vi har undervurdert effekten av Aps negative kampanje mot oss. Den har tydeligvis virket, så da får vi bare slå tilbake, utdypet Petersen etterpå.

Han reagerer blant annet kraftig på Aps løfter om penger til nedslitte skolebygg.

- Trond Giske startet med å love kommunene 15 milliarder i gave. Det endte med at de i stedet får låne 15 milliarder. Dette er så godt som ingenting, helt marginalt, fastslo Petersen overfor Adresseavisen.

Han lover at en Høyre-regjering vil bruke like mye til å pusse opp nedslitte skoler enn Arbeiderpartiet.

I tillegg varsler han en ny skatte-offensiv.

- Vi har et helt arsenal av saker å ta av på skattesiden. Stoltenbergs skattepolitikk er en trussel mot næringslivet. Hvis Ap slipper unna også denne gangen, vil det være et klart signal om at partiets høyskattelinje har seiret for godt, sa Petersen.

Han lar seg ikke skremme av meningsmålinger som hevder at velgerne er i ferd med å gå lei av skattepolitikk som valgkampsak.

Klager ikke

Under nettmøtet fikk Petersen også spørsmål om journalistenes behandling av ham hittil i valgkampen. Selv mener Høyre-lederen at han gjorde flere gode TV-debatter forrige uke - men innrømmer samtidig at andre ikke var like vellykket fra hans side.

- Jeg har ikke noen sans for å beklage meg over journalister, det er greit at det kan være tøft. Men jeg har liten sans for å bli unøyaktig gjengitt - og noe av det ser vi nok. Nei - her er det bare en ting å gjøre: slå fra seg! svarte Petersen en av adressa.no{rsquo}s lesere.

- Hvor lavt kan valgresultatet bli uten at du blir skuffet?

- Det vil jeg ikke svare på. Slike tallfestinger kan bare brukes til å gå av på, svarer Petersen med referanse til Jaglands famøse 36,9-utsagn i 1997.

- Men jeg blir skuffet hvis det ikke blir regjeringsskifte, det kan jeg si, legger han til..

Les hele nettmøtet på http://www.adressa.no/tjenester/nettmote/.

JOHAN FREDRIK RYE

Johan.fredrik.rye@adresseavisen.no

72 50 19 13

Kraftig mekk fra meningsmålerne {ndash} men Jan Petersen bedyret at siste ord ennå ikke er sagt i årets valgkamp. - Jeg satser fortsatt på å bli statsminister, sa Høyre-lederen etter gårsdagens nettmøte med adressa.no{rsquo}s lesere.

Jan Petersen skriver til leserne av adressa.no. Foto: RICHARD SAGEN