Elkabelen er en viktig del av strømforsyningen mellom de to landene. Et par hundre meter fra et av eksplosjonsstedene ligger en kabel som går under navnet Swe-Pol Link, og som eksporterer strøm mellom Karlshamn og Polen.

– Vi har ingen indikasjoner på at kabelen er skadd, men vi skal undersøke den tirsdag. Da gjør vi en måling på svensk side for å se om det er noen skader, sier Per Kvarnefalk, avdelingssjef på Svenska kraftnät.

Elkabelen er for tiden ikke i bruk. Skulle den trenge reparasjon, anser Kvarnefalk at det dreier seg om en måneds arbeid.

– Det avhenger av været. Min vurdering er at den vil kunne være i bruk igjen i november, så det har ikke så store konsekvenser, sier han.

Kabelen ble tatt i bruk i 2000, men den har vært kraftig kritisert av Karlshamn kommune av miljøverngrunner. Den 254 kilometer lange kabelen er hovedsakelig ment for eksport fra Sverige til Polen for å minske polakkenes bruk av kull. Men den skal også kunne importere strøm til Sverige når det er nødvendig, som i januar i år da Sverige importerte 11 gigawattimer fra Polen.