Det var i helgen at KrF ba statsminister Erna Solberg gjøre det samme som Tyskland – og la alle flyktninger fra Syria som kommer til Norge, få behandlet asylsøknaden sin her.

- Angela Merkel tok et europeisk lederansvar ved å stanse Dublin-returer av syrere. Nå vil jeg be den norske Regjeringen om å gjøre det samme, sa Knut Arild Hareide (KrF) til Aftenposten søndag.

Tyskland stanset returer

Norge har sammen med 28 andre europeiske inngått en avtale om at alle asylsøkere bare kan søke asyl i det første avtalelandet de blir registrert i – og at skal returneres hit om de reiser videre.

Dublin-avtalen er laget for blant annet å unngå at asylsøkere reiser fra land til land og søker nye asyl etter avslag.

Tyskland bestemte seg for i forrige uke for å stanse returer av syriske asylsøkere til første ankomstland i Europa, slik Dublin-samarbeidet tillater.

Sier nei til KrF

Men her hjemme i Norge sier statsminister Erna Solberg til Adresseavisen at det ikke er aktuelt for Norge å legge seg på samme linje som Tyskland.

- Hovedstrømmen av Syrere kommer via Hellas. Der har vi allerede en ordning med at Norge ikke har Dublin-returer. Å si generelt at vi ikke skal returnere til land som tar imot betydelig færre enn oss og har mindre stress i sine systemer, synes jeg ikke noe om. Kommer det syrere via land som Danmark og Nederland, er det ingen grunn til disse landene ikke skal ta ansvar.

- Kan det være aktuelt å peke ut noen nye enkeltland, som Ungarn og Italia, der Norge ikke bruker Dublin-avtalen på syrere?

- Det kommer syrere via Italia, det gjør det. Men foreløpig er det ikke grunnlag for å utvide.

SV-støtte

SV støtter KrFs krav om at Norge må slutte å bruke Dublin-avtalen på Syrere. Partiet fastslår at Norge må forberede seg på en langt større innsats for flyktningkrisen rundt Middelhavet.

- Som et strakstiltak må Norge nå gjøre som Tyskland og fraskrive seg retten til å returnere syrere til det første ankomstlandet. Dette kan Norge gjøre innenfor dagens avtale. På litt lenger sikt må hele Dublin-avtalen reforhandles. Det trengs en europeisk dugnad for å ta imot flere. Noen land, som Tyskland og Sverige tar imot mange. Land som Polen, Ungarn og Spania tar veldig få, sier Bård Vegar Solhjell.

- Sluntrer unna

Frps støtter ikke overraskende statsminister Solberg i synet på hvorvidt Norge bør slutte å bruke Dublin-avtalen på syrere.

- Det er en ingen god idé. Vi kan ikke åpne for at flere når vi ikke har skaffet ordnede forhold til de vi allerede skal ta imot. Norge holder sine avtaler til punkt og prikke, mens mange av de andre landene i Schengen sluntrer unna, påpeker Per Sandberg.

Stoppet Hellas-retur

Det er flere år siden Norge stanset Dublin-returer til Hellas. Det skjedde på oppfordring fra den Europeiske den Europeiske Menneskerettsdomstolen i 2010, og var begrunnet med mange overgrep og utilbørlig behandling av asylsøkere i Hellas.

Hellas er det europeiske landet som tar imot flest flyktninger nå, hittil i år er det kommet over 300 000 flyktninger til Hellas, mange av dem syrere.