USA ba for to uker siden Norge bidra med jagerfly, spesialstyrker, logistikk eller sanitet i kampen mot ekstremistgruppen IS i Syria.

Først over nyttår får amerikanerne sitt svar, og «sentrale kilder i regjeringen og på Stortinget» sier til Klassekampen at det er uaktuelt å sende norske fly for å bombe i Syria.

Trenger flyene her

Den viktigste årsaken til dette skal være de norske F-16-flyenes tekniske tilstand. Det er også i tråd med det forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sa i høst, da Norge sendte soldater for å trene opp irakiske og kurdiske styrker.

– Vi vurderte det slik at Luftforsvaret ikke har kapasitet. Vi er inne i en overgang fra F-16-fly til F-35, og det er problemer med sprekkdannelser i F-16-vingene, sa Søreide til Aftenposten den gangen på spørsmål om det var aktuelt å sende norske fly.

Nå sier kilder til Klassekampen at dette fortsatt er regjeringens syn. Det vises blant annet til at det er nødvendig å beholde flykapasitet til å beskytte Norges grenser.

Selv om et er uaktuelt å sende kampfly, er det ikke avklart hva Norge kommer til svare amerikanerne om eventuelle andre bidrag.

– USA forventer ikke fly

For to uker siden skrev VG , også de med anonyme kilder, at USA trolig ikke forventer et flybidrag fra Norge.

– USAs forventninger er annerledes overfor Norge enn en del andre allierte denne gangen. Det endrede trusselbildet i nordområdene og nærheten til Russland gjør at både NATO og USA ønsker og trenger norsk militær tilstedeværelse der, sa en høytstående forsvarskilde til avisen.

Også da ble det skissert opp alternativer langs de samme linjene som Klassekampen presenterer tirsdag: opplæring, logistikk, sanitet og spesialstyrker. I tillegg ble bidrag med materiell, etterretning, redningspersonell eller sivil eller humanitær bistand nevnt.

En annen mulighet som blir nevnt, er at Norge avlaster allierte i andre operasjoner der vi allerede deltar, som i Mali eller Afghanistan.