– Vi har vedtatt å styrke BSU, og reversere kuttene som ble gjort av regjeringen. I tillegg vil vi innføre GSU på lik linje som BSU. Det vil gjøre at sånne som meg, som har odel på gård, kan få inntil 12.000 kroner i skattelette hvert eneste år, sier sentralstyremedlem Dordi Lerum i Senterungdommen til NTB.

Ungdomspartiet fikk kjempet gjennom BSU-vedtakene på Senterpartiets landsmøte søndag – mot sentralstyrets vilje.

30.000 i året

Partiet slår nå fast at de vil innføre en GSU-ordning (Gårdssparing for unge) hvor man kan spare inntil 30.000 kroner årlig, med et totalt maksbeløp på 400.000 kroner. Skattefritaket på sparingen foreslås til 20 prosent.

– Det betyr jo at det blir enklere å ta over gården, det blir enklere å investere og vi sikrer rekruttering til landbruket. Det er kjempeviktig i en tid som nå, hvor vi trenger landbruk av beredskapshensyn på grunn av matsikkerhet, sier Lerum.

Partiet går også inn for å heve maksgrensen på vanlig BSU til 30.000 kroner og til totalbeløpet til 400.000 kroner. I tillegg vil partiet heve skattefritaket på vanlig BSU til 20 prosent.

Reversering

Det sistnevnte er en ren reversering av den politikken Senterpartiet har ført i regjering. Regjeringen strammet fra nyttår inn på ordningen og kuttet skattefradraget fra 20 til 10 prosent.

For øvrig får nå kun personer som ikke eier bolig skattefradrag for BSU-sparing.

I fjor falt nordmenns samlede innskudd på BSU-kontoer med 4,4 milliarder kroner. Det er en nedgang på 8,2 prosent fra året før.

I dag er det årlige maksbeløpet på 27.500 kroner, og totalt maksbeløp er på 300.000 kroner.