Integreringsminister Solveig Horne (Frp) sier til Stavanger Aftenblad at flere kommuner har påpekt at det er et problem at norskundervisningen ikke fungerer godt nok for dem som sitter i mottak og venter på å få en kommune å bo i.

– Når du har fått innvilget opphold, får du rett og plikt til norskopplæring. Mange kommuner sier timene på mottak ikke er brukt godt nok. Timene de har krav på, er gjerne brukt opp, men de har ikke lært nok, kanskje fordi de ikke har stilt opp til undervisningen, sier statsråden. Hun sier flere kommuner har bedt om at det innføres sanksjoner, og det vil ifølge Horne bety trekk i dagpenger. Hun sier det er god integrering å stille krav.

– Å kunne norsk er avgjørende for at de blir integrert i det norske samfunnet.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) synes forslaget høres rimelig ut, men sier hun ikke er kjent med at det er et stort problem at folk unnlater å møte til norsktimene.

Austenå vil ha fleksible ordninger for dem som får seg jobb, slik at de har mulighet til å komme seg raskt i arbeid og kombinere dette med undervisningen.