Det slo olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) fast da han mandag redegjorde for Stortinget om den betente Fosen-saken.

En uke med blokader og protester i hovedstaden var det som måtte til for å få regjeringen på banen i den omstridte saken om vindturbinene på Fosen.

Ikke riving

Aasland lovte å ta vare på samenes mulighet til å drive sin kulturutøvelse på Fosen.

- Regjeringens budskap er tydelig og klart. Vi skal følge opp Høyesteretts dom slik at rettighetene til reindriftssamene på Fosen blir ivaretatt, sa Aasland i Stortinget.

Aasland viste til at reindriften og Sametinget mener dommen fra Høyesterett – som slår fast at konsesjonen som ble gitt til to vindkraftverk på Fosen, bryter med samenes rettigheter – ikke kan leses på annen måte enn at vindkraftverkene må rives.

Men Aasland og regjeringen vil ikke uten videre varsle riving av vindmøller på Fosen.

– Departementets vurdering er at det ikke er rettslig grunnlag for en slik tolkning. Dommen betyr heller ikke at konsesjonene til vindkraftverkene på Storheia og Roan har falt bort. Inntil nye vedtak kommer på plass, drives vindkraftverkene i henhold til de opprinnelige konsesjonene. Vindkraftselskapene gjør derfor ikke noe ulovlig, sa Aasland.

Trenger mer tid

Aasland forsikret så godt han kunne at departementet nå jobber på spreng for å fatte nye vedtak.

– Blant annet trenger departementet oppdatert kunnskap om den faktiske situasjonen på Fosen og mulighetene for avbøtende tiltak og effekten av disse før et nytt vedtak fattes. Dette vil fortsatt ta noe tid, sier Aasland.

Han sier samtidig at han har forståelse for reindriftssamenes situasjon og lover å ivareta deres rettigheter.

– Situasjonen har vært krevende for dem. Og den har vært uavklart. Jeg forstår godt at dette har vært og er en vanskelig situasjon, sier Aasland.

Ønsker sameksistens

Aasland ser for seg at det skal være mulig å få på plass et utredningsprogram for avbøtende tiltak i løpet av mars måned.

– Det er ikke tilfredsstillende at det har tatt så lang tid med denne saken, sa Aasland - og understreket at regjeringen må ta sin del av ansvaret for det.

Han ville ikke forskuttere konkrete løsninger.

- Jeg vil ikke utelukke noen alternativer. Noen løsninger vil være for kort sikt, andre på mer lang sikt. Jeg håper og tror reindrifta på Fosen og vindkraften kan sameksistere.

– Ikke ett skritt videre

Det var olje- og energiminister Terje Aasland som ba selv om å få komme til Stortinget og redegjøre for Fosen-saken.

Aksjonistene fra forrige uke fulgte redegjørelsen fra galleriet i Stortinget.

Forventningene var skyhøye for at Aasland skulle komme med konkrete løsningsforslag i Stortinget i dag.

– Men nei. Regjeringa har ikke kommet et eneste skritt videre siden de viktige demonstrasjonene i regjeringskvartalet, konstaterer SVs Lars Haltbrekken.

- For hver eneste dag som går brytes menneskerettighetene. Det er totalt uakseptabelt. Menneskerettighetsbruddet må bringes til opphør. Regjeringa kan ikke utrede seg bort fra Høyesterettsdommen, sier Haltbrekken til Adresseavisen.