28 nåværende og tidligere stortingspolitikere får i varsel om en skattesmell som for enkelte kan være på flere hundre tusen.

Det samme gjelder 17 tidligere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.

I tillegg er det klart at Stortinget må betale ekstra arbeidsgiveravgift på 1 351 759 kroner for årene 2017 til 2020.

Det skjer etter at Skatteetaten har gjennomført en kontrollsak mot Stortingets administrasjon som arbeidsgiver. Stortinget har frist til 15. august med å svare på varselet.

Ingen endring for Hansen

Tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) får ingen endring på skatten. Det opplyser hennes advokat, John Christian Elden til Aftenposten.

Dette fortalte Elden også til Adresseavisen i mars, før skattekontrollen av Stortinget var ferdig.

Skatteetaten har ikke kontrollert om pendlerboliger ble tildelt på rett grunnlag, men om skattevurderingene er korrekte.

I pendlerbolig-rapporten fra Skatteetaten til Stortinget, offentliggjort mandag, har Stortinget sladda all informasjon om politikere som feilaktig har fått skattefri pendlerbolig.

Tajik ikke berørt

Aps tidligere nestleder og arbeidsminister Hadia Tajik gikk av etter rot med pendlerleilighet tidligere i år.

Hun skal ikke være blant de 28 stortingspolitikerne som må betale mer skatt etter Skatteetatens gjennomgang.

«Skatteetaten har slått fast at min bruk av pendlerbolig i 2019 var helt i tråd med regelverket, og at jeg ikke må betale skatt av det.», skriver Tajik i en SMS til TV 2.

Slik ser en rekke sider av skatterapporten ut for offentligheten. Foto: Skjerdump

Det er derfor ikke kjent mandag formiddag hvilke politikere som har betalt for lite skatt.

Giske: - Ikke noen kommentar

Trond Giske (Ap) er en av stortingspolitikerne som har hatt pendlerbolig i Oslo og samtidig leid ut deler av egen bolig på hjemstedet. Utleie hjemme gjør at pendlerboligen blir skattepliktig, ifølge Skatteetaten.

Trond Giske i stortingssalen i 2017. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Trond Giske har til nå ikke villet svare på om han har skatta av sin pendlerbolig-fordel.

Mandag formiddag vil ikke Giske svare på spørsmålet om han har fått endra sin skatt som følge av skattekontrollen.

– Har ikke noen kommentar utover det jeg har sagt tidligere, skriver Giske i en SMS til Adresseavisen.

Det han har sagt om pendlerbolig-skatt tidligere er følgende:

– Mine skatteforhold er helt i orden.

- Hvorfor velger du ikke åpenhet omkring din pendlerbolig-skatt?

Dette har Giske foreløpig ikke svart på.

Stortinget skylder 1,3 mill i skatt

Stortingets administrasjon har fått varsel fra Skatteetaten om at Stortinget må betale ekstra arbeidsgiveravgift på 1.351.759 kroner for årene 2017 til 2020.

Det skjer etter at Skatteetaten har gjennomført en kontrollsak mot Stortingets administrasjon som arbeidsgiver. Stortinget har nå frist til 15. august med å svare på varselet fra Skatteetaten.

Skattekontrollen ble satt i gang etter flere avsløringer i mediene om feil bruk av pendlerbolig for landets politikere.

Det er nå sendt varsel direkte til hver enkelt tidligere og nåværende stortingsrepresentant som får en skattesmell.

– Vi har fått varselet fra Skatteetaten og tar det på største alvor. Jeg kommer til å be om et møte med de parlamentariske ledere så fort som mulig denne uka for å snakke om innholdet i varselet, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NTB.

– Det er veldig alvorlig for Stortinget som institusjon, men det er også alvorlig for enkeltpersonene, sier Gharahkhani.

Stor skattesmell for politikere

Skatteetaten skriver at 213 stortingsrepresentanter er blitt kontrollert. To av disse er døde og saken henlegges dermed. I 183 av tilfellene konkluderer Skatteetaten med at vilkårene for å få skattefri pendlerbolig er oppfylt.

Det ligger dermed an til at 28 politikere vil få en skattesmell.

Hvor mye skatt hver politiker må betale avhenger av hvor høy leieverdien på den enkeltes pendlerbolig var. Leieverdien på alle pendlerboliger har Stortingets administrasjon hvert år meldt inn til Skattemyndighetene. Men fordi leieverdiene ikke var korrekt fastsatt av Stortinget, har Skatteetaten gjort sin egen beregning av hvor mye den enkelte skulle betalt i skatt.

Dagbladet meldte tidligere mandag at en rekke nåværende og tidligere politikere får en stor skattesmell. Aftenposten melder det samme.

Store konsekvenser

Pendlerboligsakene har fått store konsekvenser og Oslo-politiet har blant annet startet etterforskning. Avsløringene førte til at Kjell Ingolf Ropstad gikk av som statsråd og KrF-leder, mens nyinnsatt stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) trakk seg fra posisjonen.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik trakk seg som både nestleder i partiet og arbeidsminister da en pendlerboligsak fra 2006. Denne saken er foreldet og ikke del av Skatteetatens kontroll.

Riksrevisjonen har varslet at de vil gjennomgå pendlerboligsakene. Stortingets administrasjon skal også gå gjennom alle enkeltsaker om mulige brudd på reglene. Stortinget har i tillegg satt ned et eksternt utvalg som skal gjennomgå regler, retningslinjer og praksis.