– Vi har kommet til enighet, og det er jeg veldig glad for, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i innledningen av pressekonferansen tirsdag kveld.

Blant tiltakene partiene er blitt enige om er en tøffere utflyttingsskatt. Med dette håper regjeringen å skattlegge milliardærer som flagger ut til land som Sveits hardere. Blant annet skal endringene gjøre at skatten også gjelder ved overføring av aksjer til nær familie i utlandet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har blant annet fått gjennomslag for ytterligere kutt i drivstoffavgiften. Til sammen legger budsjettet opp til kutt på 1,5 milliarder kroner, særlig innen anleggsdiesel.

Sosialtiltak

De planlagte skattelettelsene for mesteparten av befolkningen består også. Senterpartiet skryter også av økninger i studiestøtte, på til sammen 5.400 kroner.

– Vi leverer på det som ligger Arbeiderpartiets hjerte nærmest: sosial rettferdighet, sier finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap) i en pressemelding.

Sosialtiltak som kom med i budsjettet inkluderer blant annet en prisjustering av barnetrygda og 5.000 kroner ekstra i året til enslige forsørgere. Barnetillegget for mottakere av arbeidsavklaringspenger, dagpenger eller deltakere i kvalifikasjonsprogrammet økes også, og 2.-klassinger får nå tolv gratis timer i SFO.

Henter penger fra Statkraft

Matsentralene får 7 millioner kroner ekstra. Minstepensjonister får 4.000 kroner ekstra i året, mens mottakere av minstesatsen for uføre får 3.000 kroner ekstra. I tillegg blir bostøtten økt på grunn av de høye strømprisene.

SV innkasserer også seire på bistandsområdet, der det er økte bevilgninger i forhold til det opprinnelige budsjettforslaget, og beboere på asylmottak får økt stønaden med 50 prosent.

På klimafronten er den mest merkbare seieren for SV at regjeringen bes om ikke å lyse ut 26. konsesjonsrunde i denne stortingsperioden.

Regjeringspartiene har tydelig uttrykt at de ikke ønsker å bruke mer oljepenger. Ifølge det VG erfarte tidligere i dag ble 4,3 milliarder kroner ekstra hentet inn i utbytte fra Statkraft.