Både samferdselsminster Ketil Solvik-Olsen og olje- og energiminister Terje Søviknes gir seg som statsråder. Fylkesleder Anita Gilde sier hun ble overrasket, men berømmer begge to:

- Begrunnelsen til Ketil er så absolutt til å forstå. Når han trekker seg og forklarer dette med at nå er det kona sin tur, så bekrefter dette bare det veldig gode inntrykket vi har av ham. Han er en stor mann som har stått på lenge og gjort utrolig mye bra for Frp, slår Gilde fast.

Solvik-Olsen sier i et intervju med Dagbladet at familien flytter til USA for ett år fordi kona har fått tilbud om en legestilling ved et stort barnesykehus i Birmingham Alabama.

Trøster seg

- Da denne fantastiske muligheten dukket opp, var det bare å gripe den. Kona har ofret seg for meg, nå stiller jeg opp for henne. Det er en avtale vi har hatt, sier han.Gilde trøster seg med at både Solvik-Olsen og Søviknes har vært tydelige på at de skal fortsette i partiets tjeneste sine nye roller.- Og Kjetil er jo også nøye på å si at han er tilbake til valget i 2019, sier Gilde som også gir seg etter perioden grunnet manglet motivasjon

Landbruksminister Jan Georg Dale overtar som samferdselsminister, mens Bård Hoksrud blir landbruksminister.

Listhaug inn?

I intervjuet sier Solvik-Olsen at han gjerne fortsetter som nestleder i FrP hvis sentralstyret mener det er hensiktsmessig.

- Hvis de mener det lar seg gjøre med bruk av sosiale medier, epost og telefon, så er jeg klar til fortsatt innsats for partiet. Jeg trives i rollen som nestleder, men vil lytte til hva sentralstyret mener gagner partiet best, sier han.

Samtidig avviser han ikke at det konstitueres en ny nestleder frem til landsmøte neste vår, og at han stiller til gjenvalg da.Hvis Solvik-Olsen nå ikke fortsetter som nestleder, konstaterer Gilde at veien står ganske åpen for Sylvi Listhaug.

Sylvi Listhaug (Frp) Foto: Scanpix

- Jeg har ikke diskutert dette med fylkeslaget, men det er åpenbart at hun er en av de aller heteste kandidatene til å ryke opp. Hun er veldig godt likt på grasrota og har en unik erfaring  og kompetanse. Men det er ingen automatikk, vi har mange sterke kandidater. Det blir nok konkurranse om å ta over, tror Gilde.

Toppmøte i Frp mandag

Men Listhaug er ikke avhengig av plassen til Solvik-Olsen for å rykke inn i partiledelsen. Mandag møtes Frps sentralstyre for å velge etterfølgeren til Per Sandberg.

Det har lenge vært en gryende maktkamp i Frp. Det er tidligere justisminister Sylvi Listhaug det handler om. Hvorvidt hun blir Sandbergs etterfølger, bli tema mandag.

At Solvik-Olsen fortsetter som nestleder på epost fra USA, borger for at Listhaug allerede nå sikrer seg Sandbergs plass, skisserer Frp-kilder Adresseavisen har snakket med.

På fjelltur

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad fikk beskjeden mens han og Tord Lien var på vei opp Ben Nevis i Skottland (1345 m.o.h.).

- Ketil Solvik-Olsen har vært særdeles viktig for Frp, og samferdselspolitikken. Nye Veier og de mange gode samferdselsbevillinger han har sørget for er bare noe av det han står bak. Jeg har forståelse for hans valg, og er samtidig veldig glad for at dette kun er midlertidig, sier Bjørnstad.

Verken han eller tidligere olje- og energiminister Lien sier det har vært noen telefon fra statsminister Erna Solberg i forbindelse med nye statsråder. Dermed ble det ingen ny trønder inn i regjeringen, etter at også Per Sandberg gikk av tidligere i august.

- Det tenker jeg ikke mye på. For oss handler det om å få det beste laget, sier han.

Også olje- og energiminister Terje Søviknes avgang som statsråd skal være knyttet til at han ønsker å gå tilbake til lokalpolitikken. Han erstattes av Frps stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg (47).