Etter klokken 21 er det bare Mohnsan Raja og vennene hans som står igjen utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen med telt, liggeunderlag, varm te, kjeks og litt klær til flyktningene som venter i kø på å bli registrert, skriver Aftenposten i dag.

Han har to barn og egen bedrift, og har stått 13 netter på rad til 02.30-03. I begynnelsen alene, men etter hvert har det blitt en gjeng med rundt 20 frivillige.

- Poenget er at gruppen er der så lenge det er folk ute, for å prate litt med dem og gi dem noe å varme seg på. De har vært på flukt og er veldig redde.

- Jeg leste om at flyktninger sov ute, og jeg selv sto litt ute den natten, og da frøs jeg. Så jeg tok en tur ned, sier Raja.

Les også: Nøden på Hamburg H (NB! Krever pluss-abonnement)

Kjører folk til legevakten

Noen frivillige fra Røde Kors er også til stede, men det er ifølge Raja ikke nok. Han forteller, og har tatt opp video av, at de henter og bringer folk til Legevakten, fordi det ikke alltid er andre som kan gjøre det.

- Natt til torsdag møtte vi en jente på 14–15 år fra Eritrea. Hun frøs og trengte helsehjelp. Frivillige ga henne mat og pledd. Så ble vi spurt om å kjøre henne til legevakten, i egen bil, forteller Raja.

- Jeg gjør det gjerne, men både politiet og Røde Kors var der, sier han.

Les også: Helsepersonell fra Røde Kors hjelper på Tøyen:Helsehjelp til flyktningene i Oslo må gjøres på dugnad

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) er det begrenset kapasitet i vakten, og søkerne må slippes inn puljevis, men vanligvis ikke i mer enn en time. Barnefamilier og mindreårige slipper alltid inn. Registreringen stenger klokken 23, men de som kommer om natten blir registrert med navn og fulgt videre til overnatting.

Vil ha litt av 300 millioner til ny løsning

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) var utenfor Politiets utlendingesenhet på dagtid mandag denne uken.

- Jeg blir bekymret fordi det var veldig mange som satt utenfor og hadde ventet veldig lenge, og noen blir sittende ute på natten også. De har veldig dårlige forhold når de blir sittende på betongplassen der, sier Bøhler.

- Jeg synes det blir litt feil at det ikke er mer grunnleggende gode løsninger. Det er fint at folk stiller opp, men i det lange løp kan man ikke basere seg på frivillighet. Nå blir det kaldere utover høsten, og det er ikke et holdbart sted. Man kan ikke la folk sitte der, sier Bøhler.

Samme dag stilte han et spørsmål til Andres Anundsen i Stortingets spørretime, om Anundsen vil bruke av de nye 300 millionene regjeringen bevilger til flyktningetiltak til å forbedre situasjonen på Tøyen.

Rett ved Torshov transittmottak ligger Torshovhagen barnehage. Les den fine historien om da barnehagebarna kom på besøk.

Etterlyser at Regjeringen får fart på seg

Helga Pedersen (Ap), nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, støtter Bøhler.

- Arbeiderpartiet ber regjeringen ta på alvor bekymringsmeldingene som blant annet er kommet fra Røde Kors om at flyktningene som kommer til mottaket på Tøyen mangler tilgang på mat, overnatting og akutt helsehjelp mens de venter på å bli registrert. Vi forutsetter at regjeringen snarest gjør det som er nødvendig for å rette opp forholdene, og at ansvaret for å håndtere situasjonen blir tydelig plassert.

Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV og nestleder imener situasjonen på Tøyen kunne vært unngått.

- Det er helt uholdbart slik det er nå, og det er særlig ille fordi dette ikke kunne komme som en overraskelse på noen. Syke folk og barn sitter fremdeles ute i høstværet. Bare frivillige gjør at dette ikke går helt galt nå. Det er helt unødvendig, for dette var en varslet situasjon. Regjeringen har bygget ned mottakskapasiteten og ikke oppbemannet og opprette flere registreringssteder i tide. Erna Solberg må nå gripe inn og sikre styring og handlekraft i den akutte situasjonen, sier Andersen.

Oslo kommune har vedtatt å stille tre bygninger og to tomter til disposisjon for flyktningene: Her kan asylsøkerne få husrom i Oslo

Anundsen: Nye lokaler er høyt prioritert

UDI og PU sier at det arbeides med å finne erstatning for PU på Tøyen, men at det foreløpig ikke er noen konkrete planer for hverken tid eller sted.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier i sitt svar til Bøhler at økningen i asylsøkere har utfordret hele det norske mottakssystemet, inklusive ankomstregistreringen hos PU. Han minner om at regjeringen har foreslått å øke bevilgningen for 2015, blant annet for å styrke registreringsarbeidet med tilsammen ekstra millioner.

Han skriver videre at PUs kontorlokaler ikke er dimensjonert eller egnet til å ivareta behovene som har oppstått med dagens ankomstbilde, og at arbeidet med å finne nye lokaler er høyt prioritert.