Foto: KJELL A. OLSEN

- Hvis jeg skrider inn over kirkegulvet i Oslo Domkirke kledt i noe annet enn brudekjole, er det fordi jeg ikke har noen ekstra i bakhånd, sa en smilende Mette-Marit Tjessem Høiby da det kommende kronprinsparet møtte pressen i Ballsalen på Slottet i formiddag.

Forhåpentligvis er det en brudekledt Mette-Marit som blir viet til kronprinsesse lørdag, men hun vil ikke avsløre hvordan brudekjolen ser ut. Hun skal likevel følge tradisjonen med "noe nytt, noe blått, noe gammelt, noe lånt". Både hun og kronprinsen gleder seg stort til bryllupet og den forhenværende alenemoren fra Kristiansand fortalte pressen at hun virkelig gledet seg til å bli gift. Ikke bare hun, men også hennes fireårige sønn Marius Borg Høiby. Den lyshårede pjokken har betrodd moren og reserve-pappa, kronprins Haakon, om at han også gleder seg til å bli gift.

Marius gleder seg til gaver- I begynnelsen forklarte han at han gledet seg til å bli gift. Vi har prøvd å forklare ham at det ikke er han som skal gifte seg, men oss to. Til slutt gikk vi likevel med på hans krav om at vi skal gifte oss alle tre. Akkurat nå gleder han seg mest til å være lenge oppe på bryllupsdagen og få gaver, sa kronprins Haakon om lille Marius som skal være brudesvenn når seremonien går av stabelen i Oslo. Han har allerede vært i kirken og øvd seg på hvordan han skal te seg når mamma gifter seg.

Kronprinsen sa at det var lett å komme i kontakt med Marius med en gang og at rollen som reserve-pappa har gått fint.

- Marius er en gutt det er lett å bli glad i, han har gitt meg veldig mye. Jeg er takknemlig for at jeg har fått muligheten til å være sammen med Marius, sa kronprinsen. På spørsmål til Mette-Marit om når paret får flere barn, henviste hun til sin forlovede som repliserte at "vi tar en ting av gangen - først og fremst skal vi gifte oss".

Ikke forhåndsstemtParallelt med det kongelige bryllupet foregår valgkampen, og Adresseavisens medarbeider på pressekonferansen spurte Mette-Marit om hun hadde benyttet anledningen til å forhåndsstemme før hun gifter seg og mister stemmeretten.

- Jeg har ikke forhåndsstemt, men jeg har vært aktiv velger før. Likevel vil jeg ikke si hvilket parti jeg stemmer på, sa frøken Tjessem Høiby. Hun påpekte at hun kom til å savne stemmeretten sin, men at hun får så mye tilbake som kronprinsesse uten stemmerett.

Den kommende brud stemte heller ikke ved EU-avstemningen i 1994.

Tok til tåreneKristiansand-jenta innledet for øvrig pressekonferansen med å fokusere på ryktene som har versert om hennes fortid.

- På den tiden levde jeg på tvers av det som er akseptert. Jeg tilhørte et utsvevende miljø som festet utover aksepterte grenser. Det var en dyrekjøpt erfaring og det har vært vondt for meg. Dessverre kan man ikke ta sine valg på nytt. Jeg påpeker at jeg tar avstand fra narkotika, sa Tjessem Høiby.

Hun så sliten ut og måtte kjempe med tårene da hun fortalte dette. Hun uttalte videre at disse erfaringene har gjort henne sterkere til å tre inn i den rollen som venter henne som kronprinsesse.

- Jeg ber om at dere ikke spør mer om min fortid i forhold til dette, avsluttet den kommende kronprinsessen som for anledningen var kledt i en isblå drakt.