Striden dreier seg om EUs såkalte taksonomi, en omfattende ordning som skal styre investeringer i bærekraftig retning.

Tidligere i år har både EU-kommisjonen og EU-parlamentet gått inn for at gass og kjernekraft – under visse forutsetninger – kan regnes som miljøvennlig energi.

Men dette er omstridt, og Østerrike bekreftet mandag at de har startet en prosess i EU-domstolen for å hindre en slik klassifisering.

– Forsøker å gå bakveien

– Det jeg motsetter meg med all min styrke, er forsøket på å gå bakveien for å grønnvaske kjernekraft og gass, sa klimaminister Leonore Gewessler, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Hun viste til atomulykkene i Tsjernobyl og Fukushima, de pågående kampene rundt atomkraftverket Zaporizjzja i Ukraina, og CO2-utslippene fra forbrenning av naturgass.

Regjeringen i Luxembourg opplyste at de stiller seg bak søksmålet. I tillegg forsøker en tysk representant i EU-parlamentet, René Repasi, å få EU-domstolen til å sette foten ned for taksonomien.

Tilfredshet i Norge

EUs taksonomi vil også gjelde i Norge, som er blitt den største eksportøren av naturgass til EU etter Russlands invasjon av Ukraina. Regjeringen i Norge er glad for at naturgassen delvis har fått et godkjentstempel.

– Kommisjonens beslutning om å inkludere naturgass i taksonomien anerkjenner naturgassens rolle i Europas omstilling bort fra kull, sa statssekretær Lars Vangen (Sp) i Finansdepartementet i en uttalelse til NTB i sommer.

Også flere miljøorganisasjoner har varslet søksmål for å prøve å få luket gassen og kjernekraften ut av taksonomien.