foto
Denne 30 år gamle mannen er siktet i saken. Foto: OLE MARTIN WOLD

Fire menn ble pågrepet i Kripos-aksjoner mot hus i Skien og Oslo 7. og 8. juni. Mennene ble beskrevet som «sentrale i norsk sammenheng når det gjelder salg av narkotika via det mørke nettet». Etter et halvt år med etterforskning bekrefter nå Kripos hvem som var målet for aksjonene:

- Vi knytter de fire pågrepne i sommer til aliasene «Alfa&Omega», «Deeeplove» og eller «Kvalitetsbevisst», sier politiadvokat Richard Beck Pedersen til adressa.no.

Ifølge Beck Pedersen er det avdekket at personene skal ha solgt et betydelig omfang narkotika.

- Det har vært hundrevis av kjøpere over hele Norge, sier politiadvokaten.

Kartla omfang

I november i fjor publiserte Adresseavisen «Silkeveiene», som kartla omfanget av norsk narkotikasalg fra det mørke nettet og de mest sentrale aktørene. En stund etter kartleggingen i «Silkeveiene» ble Norges første etterforskning av dette narkotikasalget påbegynt i det skjulte hos Kripos. Etterforskningen fikk kodenavnet «Operasjon Marco Polo».

LES «Silkeveiene» HER (Krever innlogging)

«Alfa&Omega» var aktøren som fikk bredest omtale, fordi «Alfa&Omega» skal ha gjennomført over 1500 salg av kokain, amfetamin, MDMA og andre tunge stoffer siden mars 2013. Etter saken i Adresseavisen hevdet personene bak dekknavnet i en kryptert e-post at de la ned virksomheten:

On Mon, December 1, 2014 13:41, Alfa&Omega wrote:

> -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----

> Hash: SHA1

> Vi har gitt oss, saa du kan bare bruke fantasien din aa si hva du vil:)

> Kanskje det blir enda litt flere klikk paa sakene dine da.

«Alfa&Omega» fortsette imidlertid å omsette narkotika utover vinteren og våren 2015. I mars i år fulgte Adresseavisen bevegelsene til en 30 år gammel mann i Oslo. Spor fra det mørke nettet avslørte at mannen var knyttet til narkotikanettverket «Deeeplove». Deeeplove-navnet ble etter hvert endret til «Alfa&Omega». Etter det Adresseavisens så skal aliasene ha blitt benyttet til dopsalg fra sju skjulte nettsider i over to år.

Halvår i varetekt

Den 30 år gamle mannen var blant de fire som ble pågrepet i begynnelsen av juni. Samme måned publiserte Adresseavisen resultatet av undersøkelsene i mannens virksomhet i dokumentaren «Teppefall».

LES DOKUMENTAREN HER (Krever innlogging)

- Han erkjenner straffskyld, men han er ikke enig i omfanget som Kripos vil ha han dømt for, sier advokat Victoria Holmen som forsvarer trettiåringen.

- Han erkjent at han har brukt to selgerprofiler, men jeg kan ikke kommentere hvilke, sier Holmen videre.

Onsdag 11. november ble en ny, antatt sentral mann (26) pågrepet i Oslo. Mannen er en slektning av 30-åringen. Han skal også knyttes til «Alfa&Omega» og «Deeeplove»-aliasene. Begge mennene sitter fortsatt i varetekt, siktet for grovt salg av narkotika. Forholdene har strafferamme på 10 år i fengsel.

- Han nektet straffskyld, sa 26-åringens forsvarer, advokat Morten Furuholmen da mannen ble varetektsfengslet.

Høye strafferammer

Aliaset «Kvalitetsbevisst» ble også gjennomgått i «Silkeveiene», og Adresseavisen kunne fortelle at personen bak dekknavnet var den eneste nordmannen som hadde opprett sin egen skjulte narkotikabutikk på det mørke nettet. Tre av mennene som ble pågrepet i juni har alle bakgrunn fra Skien. Mennene (29, 30 og 31 år) skal på ulike vis knyttes til «Kvalitetsbevisst», etter det Adresseavisen erfarer.

SE TEMA-SIDE:

Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

I høst bekreftet Kripos at siktelsene mot dem ble skjerpet fra å omfatte grove narkotikaforbrytelser, til også å gjelde mafiavirksomhet. Strafferammen er på 15 år.

- Han erkjenner ikke straffskyld for paragraf 60a. Jeg ønsker ikke å kommentere noe rundt dekknavn, sier 31-åringens forsvarer, Hans Olav Bytingsvik.

- Han har erkjent enkelte ting som ble funnet hjemme hos ham, men ikke i forhold til paragraf 60a. Han har ikke erkjent tilknytning til noen dekknavn, sier 30-åringens forsvarer, Vegard Aaløkken.

- Klienten har erkjent det som har blitt funnet hjemme hos ham. Jeg ønsker ikke å gå inn på enkeltheter, men han har ikke erkjent bruk av dekknavn, sier 29-åringens forsvarer, Jan Erik Teigum.

Millionsalg

Ved at Kripos avslørte personene som skal ha stått bak «Alfa&Omega» og «Kvalitetsbevisst», så rammet politiet de to mest rutinerte miljøene som opererte på det mørke nettet.

LES LEDER: Lys over det mørke nettet

Kripos ønsker ikke å si noe om hvilke etterforskningsskritt som har vært avgjørende, men har tidligere bekreftet at det er hentet inn materiale fra samarbeidende politimyndigheter i utlandet. Dette bevismaterialet har ligget tilgjengelig i lang tid, skrev Adresseavisen i fjor høst. Etterforskningen fortsetter inn i 2016.

- Pengestrømmene er et sentralt tema som undersøkes, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen.

Totalt er 11 personer pågrepet i tre fylker i Operasjon Marco Polo. Politiet utelukker ikke at det kan komme flere pågripelser i saken. Ifølge Kripos kommer Operasjon Marco Polo til å fortsette inn i 2016. Rettsbehandlingen av mennene bak «Alfa&Omega», «Deeeplove» og «Kvalitetsbevisst» vil tidligst begynne neste høst.