- Min klare oppfatning og klare stemme er at vi ikke kan være med å støtte en regjering som Frp er en del av, sier Jon Gunnes.

- Må gi velgerne svar

Venstres førstekandidat til Stortinget fra Sør-Trøndelag mener landsstyremøte i Venstre førstkommende helg må gi et klart svar på at dette er siste gang.

- Det er helt avgjørende at vi nå sier klart fra hva vi mener. Det vi har vært med på den siste måneden med tanke på budsjettet viser at dette er det endelige nådestøtet for at vi ikke kan støtte Frp. Vi får ikke gjennomslag, og det krangles så mye at det ikke er fruktbart. Alle ser jo at hvis bare Høyre hadde sittet i regjering ville budsjettet vært klart tre uker tidligere, sier Gunnes.

LES KOMMENTAR: Jobber hardt, men får dårlig betalt

Enåa ikke satt seg inn i budsjettkameratenes enighet? Les våre åtte nokså viktige - og lynraske - punkter her.

Faller på måling

I en landsomfattende partibarometer for desember, som Adresseavisen, Aftenposten og BT er sammen om, går Venstre kraftig ned fra en oppslutning på 6,6 prosent i november, mot 4,7 prosent nå. Målingene er tatt opp mandag til onsdag denne uken, og dermed etter at det ble enighet om budsjettet.

Gunnes mener nettopp budsjettkaoset bidrar til at Venstre faller så mye.

- Det er beklagelig at vi går ned, men samtidig har jeg sett langt verre målinger hvor vi har vært under sperregrensen (4,0 prosent). Vi får jo heller ikke mange velgere med å øke bensinprisen, men det er faktisk det vi må gjøre for å ha et bærekraftig klimaregnskap. Så derfor tar vi den belastningen ettersom regjeringen ikke vil det, sier han.

Les også: Budsjettenigheten stanser kuttene hos Miljødirektoratet.

Sandberg: Frp ville gått ut av regjering hvis bilpakken ble rørt

Ikke borgerlig flertall

Venstres mål om sju prosent oppslutning ser i dag vanskelig ut, og dermed ser også veien inn på Stortinget tøff ut for Gunnes. Det innrømmer han, men har noen klare tanker på hva som skal til.

- Vi må nå forklare det vi har fått gjennomslag for, og det krever litt. Men velgerne må skjønne at Venstre faktisk følger opp det enstemmige vedtaket i Stortinget om Parisavtalen, samt at vi fikk gjennomslag for bedre skolehelsetjeneste og barnehage blant annet, sier han.

Mandatfordelingen i målingen viser at regjeringspartiene med Venstre og KrF får 83 mandater. Det holder ikke til flertall.

Drømmer om sterkt sentrum

Gunnes håper nå Venstre ser mot et sterkt sentrum med støtte fra Høyre.

- Jeg har ikke noe imot et samarbeid med SP, MDG, KrF, sammen med Høyre. Det er uenigheter i den sammensettingen, men jeg tror blant annet SP er så klare for å komme i regjering at det er en mulighet for at det kan løses, sier Gunnes.

Men i dag ville ikke det holdt til flere enn 79 mandater.

Les også: Hareide ville aldri bryte med Venstre

Forsvarer budsjettet

For KrF sin del mener Geirmund Lykke, også han stortingskandidat, at målingen ikke er det mest positive han har sett i det siste. Samtidig tar han den med en stor klype salt.

- Det er veldig små krusninger hvis vi ser på gjennomsnittsmålingene for KrF. Men det er klart vi har en jobb å gjøre fremover, og vi kan ikke undervurdere målingen fullstendig, sier Lykke, forholdsvis godt fornøyd med budsjettet slik det ble til slutt.

- Det har vært litt kaos, men jeg forsvarer det partiet har gjort, sier han.

I målingen går Frp opp fra 12,4 prosent, til 14,2 prosent. Det gleder parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik.

- Det er veldig gledelige tall, og dette er den tredje målingen etter at vi landet budsjettet som vi går frem på. Men vi må ikke ta dette som en hvilepute, advarer han.

Belønnes av Frp-velgerne

Han er ikke enig med Gunnes i at det ikke kan samarbeides med Frp. Snarere tvert imot.

- Tallene viser at det ikke lønner seg å krangle, men nå er vi på vei opp igjen og må samarbeide godt fremover, sier han.

Han mener oppgangen viser at folk tror på Frp.

- Vi satte ned foten, og den sto der. Det belønnes vi for nå, sier han.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland mener målingen gir et godt utgangspunkt for den videre jobben frem mot valget. Høyre går frem 0,8 prosentpoeng fra forrige måned. Fra stortingsvalget 2013 er det likevel en nedgang på 1,9 prosentpoeng.

- Vi har klart å lande et budsjett til slutt, og at vi er to prosent bak forrige stortingsvalg gjør at vi må jobbe steinhardt videre, sier han.

Skeptisk

Helleland mener statsminister Erna Solbergs lederegenskaper under budsjettarbeidet viser at hun aldri gir seg.

- Og det vil vi merke fremover mot september, sier Helleland.

Professor og valgforsker ved NTNU, Toril Aalberg, mener målingen er på det jevne.

- I den forstand det er endringer er det at Frp går seirende ut av budsjettbråket, mens KrF og Venstre taper. Men det er grunn til å være ekstra skeptisk med tanke på novembertallene som vises her, sier hun.

Professor og valgforsker ved NTNU, Toril Aalberg. Foto: Nils Heldal/NTNU SVT

- Fra Venstre sier nå Jon Gunnes aldri mer Frp. Hva tenker du om det?

- Jeg har lært at man aldri skal komme med absolutter. Men slik det er nå står jo Venstre og Frp så langt unna hverandre som de gjorde når de gikk inn i samarbeid. Og denne runden her viser at det ikke er mer sannsynlig med fortsatt samarbeid, sier Aalberg.