- Usa er vår nærmeste allierte. Det baserer seg på felles interesser og verdier. Vi ønsker å videreføre det, sa Solberg da hun klokken halv ti onsdag gikk på talerstolen i Statsministerboligen for å kommentere det amerikanske presidentvalget.

Hun tror ikke valget vil få store følger for Nato-alliansen og Norges sikkerhetspolitiske situasjon på kort sikt.

Vil søke kontakt

Statsministeren vil ikke svare på spørsmålet om hvilke sider med Trumps uttalte politikk som bekymrer henne mest. Hun sier det er vanskelig å se for seg hvilke endringer valget vil føre for for Norge. Solberg vil nå forsøke å komme kjapt i dialog med den nye presidenten.

- Det er en liten gruppe personer som har jobbet rundt Trump. Men det er mellom 4 og 6000 stillinger som skal besettes. Vi har hatt kontakt med en del personer. Men selve kjernegruppen rundt Trump har vi ikke hatt direkte kontakter, sier Solberg til Adresseavisen.

Gratulerte Trump

- Det har vært en valgkamp med harde ord. Jeg er glad for at Trump har invitert til samarbeid og snakket om at han ønsker å samle USA, sier hun.

Hun snakker om at Trump trolig har mobilisert en del andre velgere og grupper enn andre kandidater har gjort tidligere. Dette kan også være en del av forklaringen til det tilsynelatende overraskende valgresultatet.

- Det amerikanske folket har valgt og Donald Trump ble president. Jeg vil benytte anledningen til å gratulere Donald Trump med valgseieren, sier Solberg.

Deler norske politikere

Flere andre politikere, blant dem Trine Skei Grande (V)) og Svs Audun Lysbakken er direkte kritiske til valget av Donald Trump.

– Trumps valgkamp og politiske budskap er utviklet som en direkte motsats til det Obama står for. Hans aktive engasjement til fordel for Clinton i denne valgkampen handlet også om å forsvare sitt eget fundament, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Regjeringsparitiet Frps parlamentariske leder, var imidlertid ikke like skeptisk.

- Det amerikanske folket har talt, og det må vi respektere. Så gjenstår det å se hva det politisk kommer ut av det, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til NTB.