Dette innebærer hvilke vurderinger og forebyggende arbeid som ble gjort opp mot gjerningspersonen. Utvalget skal vurdere i hvilken grad politiet eller PST, med bakgrunn i den informasjonen de hadde inntil tidspunktet for hendelsen, kunne forebygget eller avverget hendelsen, opplyser politiet i en pressemelding.

Videre skal utvalget gjennomgå politiets operative håndtering, inkludert samhandlingen mellom politiet, PST og andre relevante aktører. Dette innbefatter kommunikasjon ut mot befolkningen knyttet til gjennomføring av arrangementer i tiden etter hendelsen.

Det er politidirektøren og PST-sjefen som har besluttet at håndteringen av masseskytingen i Oslo sentrum natt til 25. juni skal evalueres. Nå er sammensetningen av utvalget og mandatet for arbeidet klart. Utvalget skal ledes av førsteamanuensis Pia Jansen ved Forsvarets høgskole.

42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for to drap, en rekke drapsforsøk og terrorhandling etter masseskytingen. Det fremgår av flere dommer at Matapour har fått psykiatrisk helsehjelp. Helsehjelpen han har fått, kan bli del av en tilsynssak.

Skal fremme læring

− Politiets beredskapsplanverk slår fast at det skal gjennomføres systematiske evalueringer etter alvorlige hendelser. Formålet er å fremme læring som kan bidra til å styrke politiets evne til å forebygge og bekjempe alvorlige straffbare handlinger, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Beslutningen om at hendelsen skal evalueres er tatt i samråd mellom Politidirektoratet og PST.

− Det er viktig at vi evalueres etter en så alvorlig hendelse, med mål om at vi lærer av det som har skjedd. Vi håper evalueringen gir oss gode innspill som kan bidra til å videreutvikle det allerede gode samarbeidet med relevante aktører, kommenterer fungerende PST-sjef Roger Berg.

Får et halvt år

Utvalget skal levere en evalueringsrapport seks måneder etter arbeidets oppstart. Oppstartsdato er ikke endelig avklart siden utvalgets medlemmer er i ferd med å få nødvendige sikkerhetsklareringer. Målet er at arbeidet kan starte i løpet av september. Rapporten som utarbeides, skal være ugradert og egnet for offentliggjøring.

− Vi ønsker å få politiets håndtering grundig belyst. Det er viktig for tilliten til politiet å utvise åpenhet, og det er viktig for utviklingen av politiet å søke kunnskap og erfaringer fra alvorlige hendelser slik at vi kan bevare det som fungerte bra, og ta lærdom der det er nødvendig, sier Bjørnland.

Foruten Jansen består utvalget av professor Christoffer Conrad Eriksen ved Universitetet i Oslo, førsteamanuensis Jacob Aa Ravndal og politiinspektør Gisle Skoglund, begge ved Politihøgskolen, psykiater og avdelingsoverlege Siren Hoven ved Universitetssykehuset Nord-Norge, kommunikasjonsdirektør Christina Lill Rolfheim-Bye i Folkehelseinstituttet og avdelingsdirektør Torgeir Moholdt ved Arbeidstilsynet i Trøndelag.