En kveld på Youtube endte opp med å bli sværtkostbar for Svein Christian Borge Kivijärvi.

Dahan satt og så på musikkvideoer av Erik Burdon, poppet det opp et reklamevindu.

«Duer gjest nummer en million denne uken. Gratulerer!», lød den glade meldingen ipopup-vinduet, skriver bt.no.

-Tull, tenkte jeg, og lukket vinduet. Men da ble jeg sendt rett inn på hjemmesidentil en cruiseoperatør, floridacruise.com. De feiret sitt 14. år i bransjen, oglokket med et enormt prisavslag. «Ring innen fire minutter, så inkluderer vibilletter til Disney World», sto det også, forteller Kivijärvi til bt.no.

For godt til å være sant

61-åringen øynet håp om å kunne overraske sine to yngste barnmed en skikkelig drømmetur – til lavpris.

Nummerethan blir bedt om å ringe, er et Oslo-nummer. Han havner imidlertid hos enkvinnelig stemme i USA, som fortellerat han får drømmecruise i Karibia for 800 dollar, istedenfor normalprisen på3800 dollar. Gratulasjonene fra kundebehandleren sitter løst, for Kivijärvi harvirkelig hatt lykken med seg.

- Jeg hører en stemme i hodet mitt som sier at«Hvis det er for godt til å være sant, så er det som regel ikke det». Men jegtrodde jeg hadde kontroll over situasjonen, forteller 61-åringen.

Sågjør han det skjebnesvangre, han gir visa-informasjonen sin til den amerikanskekvinnen i andre enden av linjen.

Eventyret blir et mareritt

Hanhadde nemlig ikke dekning på kontoen for 800 dollar, eller nærmere 4500 kroner.Han trodde visa-systemet fungerte slik at pengene uansett ikke ville blitrukket før om noen uker.

Dermedkunne han jo bare sperre kortet sitt, dersom tilbudet skulle vise seg å væresvindel, trodde Kivijärvi.

Mens han snakker med den amerikanske kundekonsulenten, vankerdet atter en gratulasjon. Selskapet slår av 200 dollar på prisen, sannsynligvisfor å komme innenfor det Kivijärvi har dekning for på kontoen, og trekker 600dollar.

Derettertrekkes 100 dollar til, for å dekke matutgifter under oppholdet på Bahamas.

-Det sa bare svisj, så var pengene vekke.

Må låne penger

Dagenetterpå kan Kivijärvis økonomiutdannede datter fortelle faren at han etter allesolemerker er blitt lurt av svært profesjonelle svindlere.

-I beste fall er det en ekstremt dårlig deal, men sannsynligvis er pengene tapt.Nå blir det ingen tur til Myrkdalen med ungene til uken, og penger til mat målånes av familiemedlemmer, sier 61-åringen.

-Derfor råder vi folk til å bruke kredittkortet til netthandel. Da er detenklere å få pengene tilbake, sier hun.

Dyboomtaler svindelen som Kivijärvis gikk på som et eksempel på klassisknettsvindel.

-De gir et kjempegodt tilbud, som er for godt til å være sant. I tillegg er deten kort tidsfrist involvert. Da er det lettere å kaste sin kritiske sans påbåten, og la seg lure.

Aldri gi vekk Visa-infoen

Økokrim-rådgiverensier effektive spam-filtre har gjort at mange internett-svindlere har gått overtil å ringe til potensielle ofre, eller ennå bedre; få ofrene til å ringe tildem.

-Svindelindustrien utvikler seg hele tiden. Tilbudene de gir er oftest rensvindel. Noen er imidlertid reelle, men likeverdig en veldig dårlig handel, sierDybo.

-Aldri gi kortinformasjonen din til noen pr. telefon.

Tror de har en ekte jobb

Dyboforteller at bakmennene til storstilte svindeloperasjoner kan etablere egnecallsentre, hvor folk sitter og tar imot henvendelser fra dem som snart skalbli svindelofre.

-De som jobber der, tror gjerne at de har en ordentlig jobb hvor de selger etekte produkt. Lite vet de om at det de selger ikke finnes, forteller hun.

Nordmennlar seg loppe for stadig mer penger. Ifølge Økokrim-rådgiveren skyldes det ikkeat vi er mer blåøyde enn resten av verden, men at vi har fått stadig merpenger.

-Da jeg begynte med dette for 16 år siden, var det mye å bli svindlet for100.000 kroner. I dag leer jeg ikke på øyet hvis noen er lurt for tremillioner, sier hun.

Vil advare

SveinChristian Borge Kivijärvi advarer nå andre som eventuelt måtte tro at de harhellet med seg når de får opp reklamevinduet under surfing på internett.

-Jeg vil ikke at flere skal gå i den samme fellen. Dette er proffe folk, som vethvilke knapper de skal trykke på, sier han.