Inntil onsdag ettermiddag var PSTs vurdering etter Oslo-skytingen i helgen at situasjonen fortsatt var alvorlig og uavklart. Terrortrusselnivået i Norge var hevet fra moderat til ekstraordinært, men onsdag ble nivået nedjustert.

– Endringen skyldes to aspekter. Det ene er potensielle andre følgeangrep knyttet til angrepet i Oslo. Det andre er potensielle inspirasjonseffekter som angrepet kan ha på andre trusselaktører, sier PST-sjef Roger Berg.

– Terror eller voldshendelser i Vesten kan vekke sterke følelser og inspirere andre til å gjennomføre lignende angrep, sier han videre.

Trusselnivået er fortsatt høyere enn det var før helgen. PST oppfordrer folk til å leve som normalt, men være aktsomme.

– Vi har gått fra nivå tre til nivå fire, hvor terrortrusselen er høy. Vi håper vi i løpet av relativt kort tid skal ta ned den trusselen, sier fungerende sjef for Politiets sikkerhetstjeneste, Roger Berg.

Han sier PST og politiet, særlig Oslo-politiet, jobber med risikoreduserende tiltak etter skytingen ved flere utesteder i Oslo i helgen. Han nevner mulige pågripelser som ett av dem.

– Dette er krevende for publikum, det er vi klar over. Folk må leve sine liv, være aktsomme og rapportere på det som er unormalt, oppfordrer Berg, men understreker at hverdagen må gå som normalt.

– Det er myndighetene, politiet og PST som må håndtere denne situasjonen, sier han.

Bakteppet er at en person åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub natt til lørdag. To personer ble drept, og over 20 ble såret. Zaniar Matapour (43) er siktet i saken, og prideparaden lørdag ble avlyst som følge av skytingen.