Duterte er mest kjent fordi han kalte president Obama for horunge. Men han har gjort langt verre ting enn det. Fuck you, sa han til EU, etter at parlamentet kritiserte de mange utenomrettslige henrettelsene.

En fotodokumentar i New York Times har vakt oppsikt over hele verden fordi den viser Duterte-regimets regelrette henrettelser av mistenkte narkotikaforbrytere.

Nå senest har presidenten som tiltrådte i juni i år, skrytt av å ha begått drap da han var borgermester og han mener «korrupte» journalister bare kan skytes.

Erlend Johannesen har drevet arbeid blant noen av Filippinenes mest utsatte. Nå æres han for dette arbeidet – av nettopp Duterte.

- En stor anerkjennelse

Mandag vil presidenten dele ut Kaanib ng Bayan Award i Manila - og Johannesen er allerede dratt til Manila.

Prisen deles ut annethvert år til ikke-filippinere som har gjort en ekstraordinær innsats for landet.

- Dette er en stor anerkjennelse av innsatsen Erlend og Streetlight har lagt ned i de over ti årene vi har vært virksomme, og noe som gir motivasjon til å fortsette det arbeidet vi gjør hver dag i Tacloban, sier Robert Hoven, leder i Streetlight Norge.

Vurderte å si nei

Hoven forteller at det er flere utlendinger som er tildelt prisen, men at det er Johannesen som skal holde takketalen.

- Rodrigo Duterte er jo en svært spesiell president, som har fått mye kritikk. Vurderte dere å si nei til å motta en slik pris fra han?

- Ja, vi tok en runde på det. Hvis det hadde vært en politisk pris, ville vi ikke tatt imot. Dette er en upolitisk pris, og derfor velger vi å ta imot, sier Hoven som sammenligner prisen med Kongens fortjenstmedalje i Norge.

- Men uavhengig av om prisen kalles upolitisk er det jo Duterte som skal dele den ut?

- Filippinene har ikke noe nøytralt statsoverhode. Jeg tror Erlend hadde fått prisen selv om Duterte ikke var president.

Grusomt fra Duterte

- Men er ikke det Duterte står for det motsatte av det Erlend Johannesen og Streetlight på Filippinene står for?

- Jo, det er ikke vanskelig å ta avstand fra Duterte. Den måten regimet henretter antatte narkotikaforbrytere etter rykter, er grusomt og har skapt et enda hardere miljø. Da jeg var der i sommer var det tema at presidenten skal ha foreslått å senke den kriminelle lavalderen til ni år. Blir det slik, betyr det at alle guttene vi jobber med blir ansett som kriminelle fordi de er såkalte løsgjengere.

- Var det slik at dere ikke turte å si nei, av strategiske hensyn?

- Det er ikke årsaken til at vi sier ja til prisen, det er fordi dette er en anerkjennelse av Streetlights arbeid de siste ti årene, svarer Hoven.

Av denne spesielle presidenten: Rogrigo Duterte. Foto: SAMRANG PRING/REUTERS/, Reuters