«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonal sikkerhet. Lik og del».

Denne teksten la justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ut på Facebook fredag, sammen med et bilde av det som skal illustrere terrorister som bærer våpen.

Bakgrunnen er at Ap, sammen med blant annet KrF og Venstre, stemte imot et forslag som åpner for å frata mistenkte fremmedkrigere statsborgerskap og pass uten domstolsbehandling.

Reaksjonene har vært sterke fra flere hold. Blant annet fra flere i regjeringen.

KOMMENTAR: Listhaug ødelegger både for regjeringa og seg selv

Listhaug: - Stor medfølelse

Tirsdag kveld, klokken 21.34 publiserte Listhaug følgende om innlegget på sin egen Facebook-side (ekstern lenke).

«Debatten rundt min FB status raser og sterke følelser er i sving. Mange lurer på hva nå, hva tenker jeg. Jeg føler et sterkt behov for å svare på det!

Min tanke med facebookinnlegget var kun å diskutere forslaget som gir oss mulighet til å ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere på en rask og effektiv måte. Det var aldri, aldri i mine tanker at dette skulle kunne kobles til den grusomme massakren på Utøya som rammet så utrolig mange uskyldige mennesker og det norske demokratiet. Det ville vært fullstendig forkastelig. Det var verken min mening eller hensikt å såre noen og det håper jeg virkelig å bli trodd på. Jeg har stor medfølelse for de etterlatte som mistet sine kjære på Utøya og alle de som opplevde det grusomme som skjedde i 2011.

Terrorbekjempelse er en viktig sak som vi må og skal diskutere. Jeg skal gjøre mitt for å bidra til en saklig debatt!

Jeg ble lei meg da Ap-lederen sa i sin landsstyremøtetale at jeg bevisst nører opp under det hatet som tok så mange liv den 22. juli. Det er å tillegge meg holdninger jeg ikke har.

Denne debatten har bevisstgjort meg og mange andre hvor viktig det er å ta hensyn til alle de som har opplevd terror.»

Les også: Høyre-opprør mot Sylvi Listhaug

Støtte fra sine egne

Lokalt har blant annet fylkesleder i Trøndelag Michael Momyr (H) tatt til motmæle mot Listhaugs innlegg fra forrige fredag, samme dag som filmen om Utøya kom.

- Jeg kjenner ingen i Ap som setter terroristers rettigheter foran landets sikkerhet, skrev Høyre-fylkeslederen på Facebook.

Blant lokale Frp-ere er det derimot ingen som kritiserer statsråden åpent. Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) sier dette om Listhaugs utspill:

- Jeg synes ikke det er problematisk. Det er viktigere å diskutere innhold enn retorikk. Debatten om retorikken er en avsporing, sa Bjørnstad.

Han fikk støtte fra Anita Gilde (Frp), fylkesleder for Trøndelag Frp og Lill Harriet Sandaune, gruppeleder for Frp i Trøndelag.

Møter statsministeren

Tidligere tirsdag ble det kjent at den nasjonale støttegruppen etter 22. juli skal møte statsminister Erna Solberg (H) for å diskutere Sylvi Listhaugs Facebook-innlegg.

Dato for møtet er ikke satt. I tillegg til å snakke om Facebook-innlegget til justisminister Sylvi Listhaug (Frp) skal møtet også handle om flere andre temaer som de nasjonale minnestedene, læringssenteret på Utøya og 22. juli-markeringen til sommeren.

foto
Sylvi Listhaugs omstridte Facebook-oppdatering