- Det pågår en internasjonal operasjon som kommer til å påvirke den illegale virksomheten på det mørke nettet, sier en kilde med kjennskap til aksjonen til adressa.no.

I ettermiddag ble titusenvis av norske og internasjonale narkotikaselgere og kjøpere møtt av nettsider som ikke svarer.

Litt senere, rundt halv fem kunne et diger plakat leses: «Denne skjulte siden er beslaglagt».

Stort, usynlig marked

Plakaten som møter brukerne på kryptomarkedene bekrefter at FBI og Europol står bak aksjonen. Flaggene til en rekke europeiske land synes. Både Finland og Sverige er med, men ikke Norge.

I går avslørte Adresseavisen at flere norske narkotikanettverk selger kokain, amfetamin, LSD, ecstasy og andre stoffer fra en skjult del av nettet. Adresseavisens kartlegging av dette usynlige norske narkomarkedet viser at nettverk og enkeltpersoner har stått for over 5500 dophandler det siste året, uten innblanding fra norsk politi.

Her leser du dokumentaren «silkeveiene» på Adressa+ (krever innlogging)

I firetiden var kryptomarkedene Silk Road 2, Pandora og Cloud-Nine nede. De to største, kjent som Evolution og Agora, var fortsatt i virksomhet. Norske nettverk, og langere opererer på samtlige av disse fem kryptomarkedene, ifølge Adresseavisens kartlegging.

Med FBI og Interpol-aksjonen forsvinner bevismaterialet som dokumenterer det norske narkotikamarkedet fra det skjulte nettet. Hvorvidt norsk politi og myndigheter vil få tilgang til det beslaglagte materialet, er ikke kjent.

Ifølge Kripos deltok ikke Norge i aksjonen.

Pågrepet i Irland

I tretiden, norsk tid, ble flere av de største kryptomarkedene stengt. Gigantaksjonen skal være kjent som «Operasjon Onymous» og utføres som et samarbeid mellom FBI og Interpol. Aksjonen er et angrep på den verdensomspennende narkotikahandelen på kryptomarkedene på det såkalte «mørke nettet» (se faktaboks).

Tidlig torsdag morgen ble to menn i 30-årene pågrepet i Dublin, Irland, som ledd i den internasjonale operasjonen.

Det ble beslaglagt ecstasy, cannabis og LSD for flere hundre tusen kroner. I tillegg skal bankkonti i Belize, Polen og Sveits være beslaglagt, ifølge den irske avisen RTE. I en uttalelse sier irsk politi:

«Dette er en internasjonal dag med aktivitet for å avbryte den globale aktiviteten på det mørke nettet og fjerne nettsider og forum i løpet av 24 timer under FBI og Europol-kodenavnet Onymous.»