Den 49 år gamle opplendingen gjorde det klart at han ville erkjenne straffskyld på hele tiltalen mot seg, bortsett fra på to punkter, da Gjøvik tingrett startet behandlingen av den omfattende overgrepssaken mandag formiddag. Den omhandler nettbaserte overgrep mot 107 mindre barn, de aller fleste av dem jenter.

Flere av de fornærmede i saken er barn mannen hadde kontakt med gjennom sine jobber som lærer og korpsdirigent. Han erkjenner gjentatte, fysiske overgrep mot to jenter han hadde som elever, men nekter straffskyld for at han utnyttet tillitsforholdet de hadde til ham til å skaffe seg seksuell omgang.

– Det er dessuten enkelte forhold i tiltalen det er vanskelig å ta stilling til før alle bevis er framlagt. Det får vi komme tilbake til i prosedyren, sa forsvarer, advokat Per Espen Eid, da dommeren spurte tiltale om straffskyld.

107 ofre for overgrep

Totalt omfatter tiltalen 225 tiltaleposter og 110 fornærmede. 107 av dem er blitt utsatt for overgrep, tre andre er avbildet i overgrepsmateriale politiet fant da de aksjonerte mot mannen i oktober 2014.

Til sammen ble det funnet nesten 40.000 overgrepsbilder og 807 timer filmer som framstiller barn seksuelt.

De vesentligste av overgrepene mannen erkjenner å ha begått, er nettbaserte overgrep. Mannen logget seg på chattetjenester som MSN Messenger og Skype, og utga seg for å være mindreårig. Slik opparbeidet han seg tilstrekkelig tillit til at barna han chattet med, kledde av seg og i mange av tilfellene utførte seksuelle handlinger med seg selv, andre barn og dyr.

Tre fra Trondheim

Tre av barna som mannen skal ha begått nettbaserte overgrep mot er jenter fra Trondheim:

Fra 2008 til 2009 utgav han seg på MSN for å være noen andre overfor en jente på den gang 12-13 år. Han fikk henne til å vise brystene og masturbere foran kamera.

I 2009 fikk han via MSN en jente på den gang 14 år til å vise brystene sine og beføle sitt kjønnsorgan foran web-kamera.

Fra 2010 til 2011 utgav mannen seg for å være noen andre og fikk en jente på den gang 12-13 år til å vise seg naken å gjøre seksuelle handlinger foran web-kamera.

Vitner via videolink

Advokat Sigrun Dybvad er oppnevnt som bistandsadvokat for de tre fornærmede fra Trondheim.

- Denne saken er en belastning for mine klienter, sier Dybvad.

Hun opplyser at de ble gjort kjent med straffesaken mot mannen i juni, og ble da avhørt av politiet.

- Planen er at de skal vitne i saken. Det skjer via videolink fra Sør-Trøndelag tingrett i februar.

Ifølge Aftenposten er det oppnevnt 24 bistandsadvokater som representerer barn og unge fra hele landet. Fire av bistandsadvokatene arbeider med å utarbeide erstatningskrav som vil bli fremmet under rettssaken.

Risikerer forvaring

Overgrepstiltalen er så omfattende at da aktor hadde lest i rundt en time, hadde han ennå ikke kommet halvveis gjennom de totalt 28 sidene.

Statsadvokat Jo Christian Jordet har varslet at han trolig vil legge ned påstand om at mannen blir dømt til forvaringsstraff. I tiltalen legger han opp til 15 års forvaring, men understreker overfor NTB at beslutningen om hvor lang straff mannen bør dømmes til, etter aktoratets syn, først blir tatt rett før avslutningsprosedyrene om drøyt to måneder.