Justisdepartementet har, i et svar til Stortinget, opplyst at 80 prosent av budsjettet til Politiets Utledningsenhet (PU) brukes på retur av asylsøkere og bort- og utviste utlendinger. Det inkluderer etatens faste utgifter.

«Et grovt anslag tilsier at POD, politidistriktene og PST samlet vil benytte 585-685 mill. kroner på returarbeid i 2015», skriver de.

Det gir en samlet kostnad per retur på mellom 75 000 og 85 000 kroner, basert på at politiet tvangsreturnerer 7800 personer i år.

Uten kapasitet til nye asylsøkere

Andre myndigheter enn politiet har også utgifter knyttet til returarbeidet. Utlendingsdirektoratet forvalter ordningen med frivillig retur. Måltallet for frivillig retur i 2015 var på 2300 personer. Justisdepartementet anslår en gjennomsnittlig kostnad på 40 000 kroner per frivillige retur.

Selv om regjeringen, i tillegget til statsbudsjettet om flyktningkrisen, varslet økte utgifter på 9,5 milliarder kroner, vil ikke det være nok til å håndtere titusener av nye asylsøkere.

LES KOMMENTAREN: Et år i svart og hvitt (PLUSS)

Mye å gjøre for UDI

UDI-direktør Frode Forfang minner om at de starter det nye året med opp mot 25 000 ubehandlede saker.

- I realiteten er det i vår kapasitet ikke en gang tatt høyde for at det kommer en eneste asylsøker i år.

- Hva mener du?

- Det er et veldig stort misforhold mellom den kapasiteten vi har, det antallet asylsøkere som allerede ligger i restansebunken og det som man må anta må komme av nye asylsøkere i år.

- Vi har nok å gjøre selv om det ikke skulle komme en eneste asylsøker i 2016, sier Forfang.

Les også kommentaren: Vi må snakke om Hege

UDI-direktør Frode Forfang Foto: Håvard Bjelland