Sørtrønderen startet sin politiske karriere i AUF, og ledet ungdomsorganisasjonen fra 1992 til 1996. Men til tross for at Giske flere ganger har blitt hentet inn som statsråd, og går for å være et av partiets mest drevne politkere, har han aldri nådd helt opp til ledelsen i partiet. Før nå.

Full tillit til Jonas

Det var en stolt valgkomiteleder Martin Kolberg som presenterte komiteens innstilling overfor Aps landsmøte.

– Jeg er glad for at vi på nytt i dag skal velge Jonas som vår leder. Jonas viser fram et ekte demokratisk sinnelag. Han er flink til å se folk og flink til å lytte. Han tar alternative meninger på alvor. Sammen med hele partiet har han skapt en kraftfull og tydelig opposisjon til Høyre/Frp-regjeringen. Vi skal gi han vår fulle tillit, sa valgkomiteen leder Martin Kolberg.

Hadia Tajik (31) fra Rogaland ble også valgt inn som ny nestleder.

– Hadia representerer den nye og spennende generasjonen i partiet vårt. Hun vil tilføre kunnskap, klokskap og stor arbeidskapasiet, sa Kolberg.

– God politisk teft

Giske blir den første trønderen i partiledelsen siden Martin Tranmæl, noe også Kolberg gjorde landsmøtet oppmerksom på.

– Trond er en av de fremste og mest erfarne politikerne vi har. Han meldte seg inn i AUF som 17-åring. Han har vært på Stortinget i 18 år og han har vært del av regjeringer i ti år. Han har bred erfaring fra mange politiske felt, og han har god politisk teft og evne til strategisk tenking. Giske står for både kontinuitet og fornyelse i partiet, sa Kolberg om Giske før han ble valgt.

Andre kvinnelige partisekretær

Kjersti Stenseng (49) fra Oppland blir partiets nye patrisekretær etter Raymond Johansen.

– Dette er bare andre gang en kvinne er partisekretær i Ap. Jeg er ikke glad for det, men jeg er glad for at det blir en kvinne nå. Kjersti har bred erfaring fra frivillig arbeid, og hun har viktige personlige egenskaper. Hun er glad i folk og flink til å bygge lag. Og bak et sindig ytre, har hun et stort engasjement, sa Kolberg.