− Dette viser at regjeringen har møtt strømkrisen med sterke tiltak. Det har vært helt nødvendig å hjelpe folk med strømregningen, sier finanspolitisk talsperson Geir Pollestad i Senterpartiet til NTB.

Fredag svarte Finansdepartementet på et skriftlig spørsmål fra Pollestad om hvor mye staten venter å bruke på alle tiltak mot høye strømpriser.

I mai anslo Finansdepartementet at tiltakene ville koste 22,8 milliarder kroner i år, men mandag denne uken kom regjeringen med nye tiltak etter at strømprisen har økt kraftig gjennom sommeren. Tiltakene innebærer blant annet at strømstøtte til husholdningene økes og framskyndes, slik at staten fra 1. september vil staten dekke 90 prosent når gjennomsnittsprisen går over 70 øre kilowattimen.

Dermed ligger anslaget for strømtiltakene nå på 40,7 milliarder kroner i år. Det er 18 milliarder mer enn de trodde i mai.

Husholdningene får 35 milliarder i støtte

Den største enkeltposten er strømstøtten til husholdninger og borettslag, som nå er beregnet til å koste 34,8 milliarder kroner. Redusert elavgift står for 2,6 milliarder kroner, og økt bostøtte står for 1,5 milliarder kroner. I tillegg kommer en del andre tiltak som til sammen koster 1,8 milliarder kroner.

Pollestad mener den norske fellesskapstankegangen i eierskapspolitikken er det som har gjort en så kraftig støtte mulig.

− Støtten er helt nødvendig for folk og er mulig på grunn av en politikk som gjør at en stor del av inntektene fra kraftproduksjon tilfaller fellesskapet og kan tilbakeføres til folk. Det ville ikke vært mulig om vannkraften var privatisert, sier han.

VG skrev i forrige uke at et anslag Nordea har laget på forespørsel fra dem, viser at staten har tjent 27 milliarder ekstra på de ekstraordinære strømprisene fra 1. januar til 19. juli i år.

Dekker 40.260 kroner i snitt

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har også fredag svart på et skriftlig spørsmål fra SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski. Det går på hvor mye mer regjeringen anslår at strømkundene samlet sett vil måtte betale i strømregning enn med prisanslagene som lå til grunn i april, skriver Europower.

Det er i prisområde NO2, som omfatter sørlige Vestland Rogaland, Agder, Telemark og gamle Vestfold, hvor strømprisene har vært høyest den siste tiden. Regjeringen anslår at en vanlig familie her med et årlig forbruk på 16.000 kilowattimer med det siste prisanslaget ville fått en strømutgift på 73.240 kroner i år.

Strømstøtten vil dekke 40.260 kroner av dette, slik at det forbrukeren faktisk må betale vil utgjøre 32.890 kroner.

Anslaget viser også at strømkostnaden for et standard strømforbruk i på Østlandet og Vestlandet vil ende på 68.560 kroner i år. Her bidrar regjeringen med 36.460 kroner i støtte, slik at kunden vil måtte ut med på 32.100 kroner.

– Fortsetter så lenge prisene er høye

Geir Pollestad mener regjeringens tiltak har vært nødvendige, vil han unngå nye slike situasjoner.

− Støtten vil holde fram så lenge prisene er høye. I tillegg til de 40 milliardene vil det komme en ordning for næringslivet, samt at vi begrenser eksporten når magasinfyllingen er lav. Vel så viktig som støtten er de varige tiltakene vi jobber med for å endre systemet og å styre markedet slik at vi unngår denne typen situasjoner i fremtiden, sier Pollestad.