Det var en artikkel på vg.no, der politiet slår alarm om grenseløs sexkultur blant barn og unge, som fikk Anne Karin Nordskag til å ta den første alvorlige samtalen om sex med sin 12 år gamle sønn.  Artikkelen fortalte om jenter som står på knærne i skogen under fadderuka og utfører seksuelle tjenester på gutta i 3. klasse fordi det forventes. Om gutter som blir anmeldt for voldtekt før de rekker å begynne på voksenlivet.

Ble forbannet

- Jeg ble så forbannet, for her er det mye som har sviktet. Blant annet foreldrene. Derfor skrev jeg dette blogginnlegget, skriver Nordskag på sin facebookprofil.

I blogginnlegget forteller hun om hvordan det gikk da hun tak sin første samtale om festvoldtekt med sin 12 år gamle sønn. De to hadde en god samtale, og hun har gitt ham et løfte om at hun kommer til å gjenta samtalen mange ganger - helt til hun dør.

Blogginlegget er gjengitt med Nordskags tillatelse. Til nå er det delt 827 ganger og har 679 likes.

Siden brøt sammen

Når Adresseavisen får kontakt tirsdag kveld, har Anne Karin Nordskag, som opprinnelig er fra Malvik, vært på farten hele dagen.

- Jeg har vært i TV2 og på NRK, og har sagt nei til flere forespørsler fordi jeg har deadline på et undervisningshefte. Etter at jeg skrev dette blogginnlegget har alt blitt satt på vent, så nå er jeg skikkelig på hæla, sier hun. Og legger til: - men det er verdt det, altså.

Nordskag har eget firma og underviser næringslivet i retorikk eller tydelig kommunikasjon.

- Normalt har vi 20 000 sidevisninger på vår nettside, men søndag brøt den helt sammen og jeg ble nødt til å oppgradere. Så det har faktisk kostet meg litt, dette. Men vi har notert 50 000 visninger, så jeg kan leve med det.

- Vær tydelige

Nordskag er tobarnsmor, med en datter på seks og en sønn på 12. For henne er det å være tydelig og god rollemodell  helt avgjørende for å kunne gi barna gode verdier.

- Jeg er fra Malvik og har selv hatt foreldre med tydelige grenser. De lærer jeg fortsatt noe av når jeg er på besøk. Hjemme prioriterer jeg alltid å ta en god prat med ungene på kne ved sengen deres før de legger seg. De er vant til at vi prater om ulike ting, og derfor reagerte heller ikke sønnen min veldig på at festvoldtekt ble tema på lørdag.

Ta to minutter med barna

Nordskag mener at foreldre har tapt kampen mot sosiale medier, og at de gode samtalene blir desto viktigere.

- Barna bruker 3,5 timer daglig på media og sosiale medier. Hvor mange minutter bruker vi på å prate med dem, spør hun. Vi må tørre å være konkrete og tydelige i kommunikasjonen med barna. Og vi må være  bevisste i hva vi sier og gjør. Ting må henge sammen. Et banalt eksempel: Dersom jeg spør far om han kan gå ut med søplet, og han svarer ja - men ikke gjør det. Hva kommuniserer det til barnet? Jo, at han kan gjøre det samme, og at han ikke trenger å ha respekt for det jeg sier.  Dette er små hverdagslige ting, der foreldre må stå for det samme.

Det handler om hvordan vi omgås barna som foreldre, som fotballtrenere, håndballtrenere, lærere. Alle er rollemodeller for barna og alle må bidra til å gi dem gode verdier.

Kommer flere innlegg

Blant alle som har kontaktet Nordskag i løpet av dagen er også en dame som holder foredrag i skolen.

- Jeg vet ikke helt hvor god tid jeg har til dette, men jeg kommer nok til å ta kontakt med skolen på ett eller annet plan. Vi får se hva jeg rekker.

Men det kommer garantert flere blogginnlegg, for så lenge jeg er engasjert så skriver jeg.