Kommentar, tirsdag 10. juli 2012

Penger mot politikk

På den ene siden står hensynet til de enorme oljeinntektene, regjeringens viktigste aktivum. På den andre siden hensynet til fagbevegelsen, regjeringens viktigste velgergrunnlag.

Saken oppdateres.

Det er sannelig ikke lett å være rødgrønn regjering når en oljestreik spisser seg så til som nå i sommer. Derfor har arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) valgt å la tiden gå. Etter nesten to uker med streik varslet arbeidsgivernes organisasjon OLF lockout. Bjurstrøm valgte å fremdeles la tiden gå.

Regjeringen ville satt seg i en håpløs situasjon dersom varsel om lockout i seg selv hadde utløst tvungen lønnsnemnd. På sikt ville det også undergravd forhandlingsinstituttet mellom arbeidsgivere og arbeidstagere. Derfor var det fornuftig av Bjurstrøm å innkalle partene slik hun gjorde før helgen. Men isteden for å varsle tvungen lønnsnemnd, som mange hadde forventet, presset hun partene tilbake til forhandlingsbordet. I det lengste må regjeringen basere seg på at partene tar sitt ansvar for en forhandlingsløsning. Ingen skal kunne spekulere i at staten ordner opp.

På den annen side kan ikke regjeringen leve med at vår viktigste nasjonale interesse, forvaltningen av oljeformuen, skades. Den rødgrønne regjeringen må vokte oljeformuen vår ved å sørge for at produksjonen holdes i gang.

Et av Norges fremste argumenter for å selge olje og gass til det europeiske markedet, er at Norge, i motsetning til de fleste andre leverandørland, er et stabilt demokrati som står ved sine forpliktelser. At man kan stole på at Norge leverer. Det skal ikke mer enn ett avtalebrudd til før dette argumentet fordufter.

Regjeringen har hatt en tøff vår med streik i offentlig sektor og brudd i jordbruksforhandlingene. Men dersom oljearbeiderne kommer tapende ut av pensjonsstriden, vil det neppe opprøre de rødgrønne grasrotvelgerne veldig mye. Oljearbeidere er tross alt for lønnsadel å regne, sammenlignet med hjelpepleiere og bønder. Ingen av de to sistnevnte gruppene kan drømme om full pensjon fra 62 år.

ingrid.skjotskift@adresseavisen.no

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå