Nå skygger vi for månen

Klarværet lar deg observere måneformørkelsen i nordvest akkurat nå.

Foto: kJELL a.oLSEN

Saken oppdateres.

Det har vært få formørkelser å observere fra norsk territorium i 2010, ifølge Himmelkalenderen.

To solformørkelser, henholdsvis den 15. januar og 11. juli, samt en delvis måneformørkelse den 26. juni, var ikke synlige fra vårt sted på jorden.

- Artig å se

Det blir derimot morgentimenes totale måneformørkelse, som blir tydeligere dess lengre nord man observerer den fra.

Klokken 7.32 passerer månen inn i jordas skygge, og er ute på den andre siden noe etter klokken 12. Mellom klokken 08.40 og 09.54 er formørkelsen total, ifølge seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

- Det er jo litt artig å se for folk flest at vi faktisk beveger oss mellom sola og månen, slik at jordas lange skygge faller på månen. Slik blir månen brunaktig under formørkelsen, og noe av fargen på månen skyldes det som finnes i atmosfæren rundt jorda, forklarer Brekke.

Første på 600 år

Sjelden er den også. Dette er første gang siden 1378 at en måneformørkelse inntreffer så tett opptil vintersolverv, altså punktet da solen er på sitt laveste, og dagene atter går mot lysere tider.

Det skjer nemlig klokken 0.39 natt til onsdag, ifølge romforskeren.

- Den neste vil komme adskillig nærmere i tid, mer presist den 21. desember 2094, for de som vil vente, sier Brekke.

Forsker på sot i atmosfæren

Han forteller at forskere har sett på måneformørkelser fra 50 år tilbake i tid, og de mener at det i stor grad er forurensing, altså sot, partikler og vulkanaske i atmosfæren som gir månen den spesielle fargen under formørkelsen.

- Det de har funnet ut er at atmosfæren har blitt renere nå enn den var for 30-40 år siden, sier Brekke, og legger til at dette er en ny måte å studere hvor mye sot påvirker klimaet.

Bruk kikkert

Brekke sier at måneformørkelsen enkelt kan ses med det blotte øye, men at en prismekikkert kanskje er det mest ideelle verktøyet om man skal få med seg detaljene i fenomenet.

- Månen blir først en veldig diffus halvskygge, og deretter en svært brunaktig helskygge. Den blir naturligvis mindre lyssterk enn den normalt hvite månen vi er vant til å se på, og vi får på en måte visualisert hvordan månen og objektene beveger seg mellom hverandre.

Gå ut i 9-tiden

For trøndere som må ut i sprengkulda for å observere overskyggingen, anbefaler Brekke å finne tid mellom klokken 8.40 og 9.54, da formørkelsen vil være på sitt mest virkningsfulle.

- Alt dette varer i 5 timer fra start til slutt, sier han.

Skal du se måneformørkelsen i dag? Send oss dine bilder på e-post til webred@adresseavisen.no , eller på MMS til 07200 med emneord TIPS.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå