Hvor ble du av, Merethe Trøan?

Fra Grand Prix til kirkemusikk

Merethe Trøan (40) lever fortsatt av å synge.

Saken oppdateres.

Navn: Merethe Trøan

Alder: 40

Bosted: Ottestad i Hedmark

Yrke: Sanger

Hva gjør du nå?

- Jeg lever av å synge, jeg. Det har tatt litt tid å komme hit. Men ikke en eneste arbeidsdag er lik. Jeg jobber for alle begravelsesbyråene i Hedmark, omtrent. Å synge i begravelser er veldig vemodig - og verdens fineste jobb. Man kan bidra med noe positivt når ting er veldig vanskelig. Og i tillegg gjør jeg eventjobber og coacher i stemmebruk.

- Det var kjærligheten som førte meg til Hedmark. Etter at jeg vant Melodi Grand Prix i 1992, var jeg tilstede på et arrangement på Storefjell. Der spilte bandet After Eight. De hadde en usedvanlig kjekk gitarist. Vi har vært sammen i 19 år og gift i 11 av dem.

- Jeg jobber også med et plateprosjekt med musikere fra Trondheim. Det er litt sånn «gregorianikk møter elektronika på halvveien». Det er meg i en drakt man knapt kan forvente, tatt i betraktning hva jeg har drevet med før. Jeg vil nok alltid ha et Grand Prix-vedheng.

Ditt beste minne fra tida i rampelyset?

- Jeg har et veldig godt minne fra da vi var med i Melodi Grand Prix i 1985 som Pastel. Jeg var 14 år og sylfersk i kjendiseriet, for å si det slik. Vi var vel egentlig maskotene til de andre artistene, som tok seg godt av oss tenåringene i rosa og mintgrønne smokinger.

- Men tiden på Chateau Neuf i «Sound of Music» høsten 1988, er sannsynligvis det beste minnet. Det var trist at Sissel Kyrkjebø ble syk og mistet stemmen - hun hadde hovedrollen som Maria von Trapp. Men jeg var stand in og hoppet inn på et døgns varsel. Jeg skjønte at det gikk bra da jeg så Egil Monn Iversen sitte i trappa og smile, gråte og klappe i takt med musikken under «Do Re Mi».

Hvorfor valgte du å gjøre noe annet?

- I 1997 kom jeg med plata «Søtt og salt». Det ble en særdeles hemmelig utgivelse. Vi havnet midt i en debatt om radioformatering. Vi kjempet med nebb og klør for at plata skulle bli spilt på radio, men det ble den ikke. Dermed ble den heller ikke kjøpt. Jeg gikk litt i kjelleren. Det var en røff lærdom.

- Det var vel heller ikke et godt karrieretrekk å være med på «Reisesjekken». Jeg var syngende medprogramleder. Ble litt sånn «Hurra-Merethe». Det er lett å bli stemplet i Norge. Og det tok en stund å finne tilbake til det å være artist.

Hva gjør du i påska?

- Da innleder jeg terassesesongen. Vi bor sånn til at vi kan spenne på oss skiene rett utenfor døra. Men nå har vi byttet ut skiene med sykkel. Det blir grilling og rosévin!

 
 
 
På forsiden nå