Se bildeserie av orddelingsfeil til høyre i artikkelen!

Vi skylder gjerne på engelskmennene og amerikanerne når vi skal forklare hvor nordmenn deler opp de merkeligste ord i to. Sannheten er vel helst at vi stort sett gir blaffen. Alle vet jo at ananas hverken kan bite eller ringe uansett.

Men mange havner på besvimelsens rand og hjertestans når de ser klossete orddelinger. De mest irriterte har enten startet eller er medlem av Facebook-grupper, som det finnes minst 13 av, skriver Aftenposten.no.

Kongelig politi

Den sinteste heter Organisasjonen for skadde etter synet av for mange orddelingsfeil, mens Astronomer mot orddeling er den eldste og mest ærverdige. AMO hadde nettside lenge før Facebook dukket opp. I tillegg kommer blant andre Orddelingsmafiaen, Det kongelig norske orddelingspoliti – og Flagg stang.

Noen har også registrert seg som privatpersoner: Refser Orddeling, Orddelings Leif OG Ord Delings Leif.

Dårlig gjort

Men hvorfor er det så forferdelig å dele ord? La oss henvise til paragraf 1 i AMOS vedtekter:

Unaturlige orddelinger kan gjøre det vanskeligere å forstå en tekst, føre til misforståelser og er et skritt nærmere en enda sterkere anglifisering av språket vårt. Dessuten er det dårlig gjort å dele et ord bare fordi det tilfeldigvis er litt langt.

Dessuten – det ser i mange tilfelle helt latterlig ut. Noe Flagg Stang (identitet ukjent), med sin diskret raljerende Facebook-side klarer å påpeke flere ganger i uken.

Han eller hun finner stadig skilt, oppslag, etiketter og håndskrevne reklameplakater der noen har ignorert orddelingslovene, og kommenterer dem på høvelig vis. Har Flagg Stang funnet et papir der det står Reperasjons fuging og tørke tid på, så gir han/hun det tittelen Hånd verker. Allergi kurs blir tørt kommentert med Svin del.

Hvem har skylden?

Er det bare engelskmennenes og amerikanernes skyld at vi deler ordene våre på midten med sløv øks? Ikke bare. Vår nye hurtigverden er generelt med på å ødelegge språksansen for mange. Sms er den klassiske syndebukken. Skriv mest mulig med kortest mulige ord og forkortelser. En mobil gjør ingen filolog. Og Google kan komme med de merkeligste forslag, som ikke akkurat bidrar til språkets bedring:

Vi søker for eksempel på ordet sjefsfilolog.

Google svarer: Mente du: sjefs filolog

NEI! JEG MENTE SJEFSFILOLOG!

For eksempel Christian Janss, sjefsfilolog i Henrik Ibsens skrifter, som dukker opp rett under Googles hårreisende forslag.

Hvordan komme orddelingsondet til livs? Dessverre ser det nok ut til å ha kommet for å forbli, og venner av AMO og Flagg Stang tilhører nok en menighet som kjemper mot vind møller ... OBS – vindmøller. Det beste vi kan gjøre er å la oss underholde av misèren og se på det som en naturlig del av menneskehetens stadige forfall.

Stavekontrollen gjør oss usikre

Litt optimistisk er likevel konsulent Eilov Runnestø hos Språkrådet.

- Jeg håper det ikke er en tapt kamp - vi skal kjempe, ler hun.

Samtidig påpeker hun at dette fenomenet ikke heter orddeling, men særskriving. Og hun mener at staveprogrammene på PC-ene har mye av skylden for vår misforståtte oppdeling av ord.

- Når det kommer en krøll under ord som er sammensatt blir folk usikre og deler dem opp.

- Får Språkrådet telefoner fra mennesker som ikke vet sin arme råd?

- Stadig vekk, de spør hvordan de kan vite at for eksempel kjempebra ikke skal deles opp i kjempe og bra. Da sier jeg: Hør hva du sier. Du sier kjempebra og ikke kjempe bra. Å! svarer de gjerne. Er det så lett?

Selv om noen særskriverier opplagt er feil, så er det ikke alltid godt å vite. Runnestø har sett folk dampe i vei under skiltet Røyk fritt. Og en kollega av henne lot vær å søke på stillingen som fransk lærer fordi hun trodde hun måtte være fransk for å få jobben. Misfortåelsen ble etter hvert oppklart, det var faktisk bare en som kunne undervise i fransk man var ute etter.

- Vi får sove om natten

Bak Facebook-gruppen Flagg Stang står tre menn med, ifølge seg selv, høye viker. De ønsker ikke å hoppe ut av anonymiteten fordi, som de sier, Det er så mange voldelige ord delere der ute! Derfor stilte vi følgende spørsmål pr. mail:

- Når oppsto gruppen?

- Først her: flaggstang.vgb.no i 2006. Da VG Nett la ned bloggtjenesten ble det en kjapp tur innom Twitter før vi til slutt opprettet Facebook-gruppen. På VG Blogg var postingen litt mer intensiv, og som et resultat fikk siden flere millioner sidevisninger(!). Nå blir publiseringen mer sporadisk, og selv om det er mange som klikker seg inn på innleggene, koker det ikke i kommentarfeltet. Dessverre.

- Er dere filologer eller bare generelt språkbevisste?

- En svært dyktig håndverker som snakker fem språk, en kloning av Atle Antonsens karakter Dag og en uten norsk pass.

- På en skala fra 1 til 10 – hvor mye irriterer dårlig språkdeling dere?

- Vi får sove om natten. Verre er det dessverre med språket til alle skribentene som har dukket opp i Norge i takt med den digitale revolusjonen. Utdanningsministeren bør være bekymret.

- Hva er det grusomste eksempelet du/dere kan komme på?

- Vinkel pult og varme kabler kan føre til misforståelser, men det egner seg kanskje ikke på trykk i Aftenposten.

- Føler dere at Facebook-siden har en effekt?

-  Vi får i hvert fall i gang en morsom debatt med en svært utvidet vennegruppe.

- Fungerer misjonsvirksomheten?

- Nei.

- Er det håp?

- Nei.