Politiet har evakuert de fastboende og de som har fritidsboliger nedenfor Veslemannen. Dette er tredje gang de må evakuere på grunn av ekstrem rasfare.

Fastboende og dyr er evakuert

- Vi har evakuert til sammen 11 personer, sier Vebjørn Bale, innsatsleder i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

- Det er seks fastboende og fem sesongarbeidere det er snakk om. De resterende fastboende er på ferie, sier han.

I tillegg er det blitt evakuert to hester og syv sau.

Rødt

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hevet i dag farenivået for ras til rødt. Dette er den høyeste fargegraden på de ustablie fjellpartiene NVE overvåker.

På sine nettsider skriver NVE at de har målt økt hastighet i bevegelsen i Veslemannen. Det var blant annet målt 18 millimeter regn på seks timer, noe som er skyld i den økte hastigheten.

- Erfaringene viser dessuten at hastigheten øker med en forsinkelse på et halvt døgn etter nedbøren. Ut fra nedbøren som er kommet de siste timene, og det som er meldt fremover, forventer vi en ytterligere økning av hastigheten de kommende timene, skriver NVE.

De opplyser at dette kan utvikle seg til et skred.

Adresseavisen er på stedet i kveld og melder om masse regn og overfylte bekker i området. Det er ni grader, og nedbøren legger seg som snø i toppen.

- Ikke overrasket

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, er ikke overrasket over at fjellpartiet Veslemannen nå er oppgradert til farenivå rødt.

- Jeg trodde vi skulle fra gul til oransje før vi havnet på rødt, men her har farten i fjellet åpenbart økt raskt. Nå setter vi inn de tiltakene som vi skal når dette skjer, sier Hustad.

Ordføreren var tirsdag ettermiddag i møte med beredskapsgruppa i kommunen.

- Vi gjennomgikk sjekklistene for hva vi skal gjøre fremover. De fleste av oss har vært med på dette før, så det vi følger rutiner fra tidligere.

Vi håper at skredet kommer snart, slik at det blir ro rundt situasjonen, sier Hustad.

Raumabanen stengt

Togtrafikken mellom Dombås og Åndalsnes er nå stengt.

- Enkelte tog kan som følge av hendelsen fortsatt bli forsinket eller innstilt inntil vi er i normal drift igjen, skriver NSB på sine nettsider.

Jernbaneverket opplyser at strekningen er stengt inntil videre og at togtrafikken vil komme i gang igjen når de får beskjed om at det er trygt.

- Ikke bekymret

- Jeg tror ikke fjellet kommer til å rase, dette har vi vært med på før og jeg er ikke bekymret, sier Tore Elias Gjervik Reiten som bor i Sogge i Rauma.

- Det kan være andre i bygda som er litt mer usikre, men generelt tar folk det ganske med ro.

Reiten bor ikke i et rasutsatt område, og sier han føler med dem nå er evakuert.

- Det er forståelig at de er litt mer bekymret enn oss andre.

Beveget seg 220 cm

Mannen har beveget seg rundt 60 centimeter bare i sommer.

Sjefgeolog i NVE, Lars Harald Blikra, forteller at strekkstagene viser at fjellpartiet har beveget seg om lag 60 cm totalt i sommer. Den 20. juli gikk det også et større skred i fjellpartiet.

- Vi har ikke endret scenario og volumanslagene, legger Blikra til. Oppimot 180 000 kubikkmeter kan i verste fall komme samtidig når Veslemannen raser ut og nedi Romsdalen.

Totalbevegelsene er litt vanskelig å anslå fra radar, siden snøen gjør målingene unøyaktige på vinterstid.

- Men et anslag ut fra strekkstagene kan vi si at det har beveget seg litt over to meter siden 1. juni 2015. I området med størst bevegelse snakker vi 220 centimeter.

Ved Mannen målestasjon melder yr.no at det skal regne de nærmeste timene og dagene. Bare i ettermidag og i kveld er det meldt nye 15 millimeter med regn. Fra onsdag er det ventet at nedbøren vil komme som snø.

Mye regn har ført til bevegelser i partiet Veslemannen den siste tiden. Foto: Lars Rikard Morstøl
Sivilforsvaret er på plass ved Mannen i kveld. Foto: Lars Rikard Morstøl
Det kan bli aktuelt å flytte beboerne ved Mannen permanent.
Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (i midten) møtte i fjor vår justisminister Anders Anundsen (Frp) og sjefgeolog Lars Harald Blikra ved Mannen. Han er ikke overrasket over farenivået.