Sunndal: – De må få komme hjem nå, sier elevene, som nå har sendt brev til statsministeren og justisministeren og har laget egen sang for guttene.

- Farhad gikk i klassen vår. Vi savner ham veldig masse. Han var en veldig god venn, forteller klassekameratene Twana Mikail, Kari Forseth, Nora Blekken Furu og Vegar Hartvedt-Aalmo til Adresseavisen. På armene sine har de skrevet Fahrad og tegnet hjerter. Historien om de to guttene på 12 og 16 år, som ble utvist etter fire og et halvt år i Sunndal, har opprørt mange. Ikke minst klassekameratene ved Tredals skole på Sunndalsøra.

"Sitter med tårer i øynene"

"Vi i 7. klasse ved Tredal skole på Sunndalsøra sitter med tårer i øynene etter å ha hørt så mye om Farhad og Farid i det siste. Barn fortjener ikke å være på flukt og å se alt det forferdelige i verden. Å sende dem tilbake var det samme som å sende dem til fattigdom. Å si at Farhad og Farid ikke var integrert er helt feil. Vi er dypt uenig i dette!!"

Slik innleder klassen brevet som de i dag har sendt til statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen.

- Farhad var en bra gutt. Det var også broren og resten av familien, forteller klassevennene, som har hatt kontakt med guttene på Facebook.

- Det var ikke så mange som overlevde ferden deres over fjellet. Vi er redde for dem, sier Kari Forseth. Hun og klassevennene synes ikke Utlendingsnemnda, som har konkludert med at de ikke var nok tilknyttet Sunndal og Norge, ikke vet nok om familien.

- De ble sendt ut. 11. september i fjor. Vi fikk vite at politiet hadde hentet dem da vi skulle dra til Orkla cup. Det var forferdelig trist. Vi håper at de skal få komme tilbake til Norge, og helst hit til Sunndal, sier klassevennene.

- De er sunndalinger

7. klassigene følger med på flyktningstrømmen ved Middelhavet – og er opprørte over hva som skjer.

- Men vi vil spesielt ha tilbake kameratene og vennene våre.

- Hva tenker dere om at myndighetene mener at de ikke var nok tilknyttet Sunndal og Norge, og at de derfor måtte tilbake til Afghanistan?

- Det er helt feil, sier ungene nærmest i kor.

- De hadde mange venner, snakket norsk. De hadde sterke bånd til Norge og Sunndal. Noe annet er tull, sier Vegar Hartvedt-Aalmo. Han forteller at han hadde kontakt med Farhad fredag.

- Han var takknemlig for at vi nå ville skrive brev til statsministeren og justisministeren.

- Vi kan ikke lene oss bakover

Torsdag ble det avholdt møte på Sunndalsøra for de mange som engasjerer seg for de to afghanske guttene som nå skal befinne seg alene i Hellas, etter at de på nytt la ut på flukt etter at de i fjor høst ble utvist fra Norge.

- Det var et godt møte der vi fikk snakket gjennom saken, felt noen tårer og ikke minst lagt en plan fremover. Engasjementet er stort og mange vil delta, oppsummerer initiativtaker Anne Melkild, som har startet innsamlingsaksjon til familien.

Utestedet Rallar'n vil arrangere jam der billettinntektene går uavkortet til familien og det jobbes også med en egen basar eller auksjon. Guttenes fotballvenner og klassekamerater ønsker å bidra med alt fra ukelønn til basar.

Det har kommet inn vel 10 000 til aksjonen på få dager. Pengene vil bli overført familien etter behov. Innsamlingsaksjonenes mål er å til enhver tid bistå guttene uavhengig av politiske vedtak.

- Dette er en familie vi kjenner. De er venner med våre barn. Vi kan ikke lene oss tilbake og ikke bry oss. Dette er gutter på flukt, som ønsker mest av alt å komme hjem til Sunndalsøra, sier Melkild.

Dette er brevet som er sendt til statsminister Erna Solberg.
Adresseavisen påtraff Farid og Farhad i Hellas denne uken. Foto: Mariann Dybdahl
Tredal skole preges av at de tidligere klassekameratene Fahrad og Fahrid igjen er på flukt. Nå er de alene i kaoset i Hellas. Foto: Tommy Fossum