Forrige onsdag startet evakueringen av de elleve personene som bor i det rasutsatte området ved Mannen i Rauma. Da startet også den hittil nå seks dager lange ventingen på når raset vil komme. Men i og med at det har gått så lang tid har kommunen fått mulighet til å gå gjennom alle sine rutiner.

- Vi er så godt forberedt som vi kan bli. Det har snart gått en uke siden evakuering, og vi har gjort alt det vi kan for å være klare, sier ordfører Lars Olav Hustad.

Usikkerheten preger oss

- Er det bare for dere å vente nå?

- Vi har lyst til at raset skal gå nå. Det er usikkerheten som preger oss mest, sier han.

Og tenker først og fremst på de elleve evakuerte som han har daglig kontakt med. Men også at kommunen igjen skal komme i sitt daglige gjenge.

- Jeg er imponert av de evakuerte. De er ved god mot, og tar situasjonen med imponerende ro. Vi har nå sagt at de kan få andre alternativer til husly, og at vi tar alle økonomiske utgifter for disse, sier han.

Sammen med sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord beredskap og lensmann Andreas Hustad har han frontet utviklingen. Lensmann Hustad sier at politiet er i rød beredskap, noe som betyr at politiet er klare for et ras, og at alt er under kontroll, så langt en slik situasjon kan bli under kontroll.

Ydmyk

- Vi er på plass i området, og følger dette nøye. Alle er evakuert og det er oppholdsforbud. Vi vil stenge veien (E136) rett etter raset, men vil åpne den så raskt det er sikkerhetsmessig forsvarlig, sier lensmann Hustad.

Ved 14.30-tiden tirsdag regnet det fortsatt tungt i området, og et ras er ventet i kveld en gang.

- Det er natur vi snakker om, og det lønner seg å være litt ydmyk. Men følges trenden med nedbøren og bevegelsene vil det trolig skje et ras i kveld, sier Blikra.