Letemannskapene er bekymret for de fire mennene som mandag ettermiddag ble meldt savnet i Sunndalsfjella. Den store frykten er at de fire mennene er tatt av skred.

- Det er svært urovekkende at de fire mennene ikke har klart å tatt seg ned, med tanke på hvor erfarne folk de er, sier politiets innsatsleder Espen Bakk på stedet. Han forbereder nå leteaksjonen som starter så snart det er lyst og det er forsvarlig for letemannskaper å ta seg inn i området. Det er ingen mobildekning i området.

Splittet opp

En gruppe på seks menn i alderen fra 20-årene til 40-årene la ut på toppturen mot Litlskjorta ved ti-tiden mandag morgen. På grunn av uværet snudde gruppa før de kom til toppen. To personer tok seg ned igjen, mens de fire som nå er savnet ville gå til Frusalhalsen.

Men gruppen på fire møtte aldri som avtalt på Brandstad klokken 15 mandag ettermidag. Klokken 17 ble politiet varslet om de fire savnede mennene.

Svært dårlig vær

Mandag kveld ble et Sea King redningshelikopter satt inn i søket, men været i området var så dårlig at helikopteret aldri kom seg inn i det redningsmannskapene betegner som kjerneområdet for søket, som er ved Frusalhalsen, et skar øst for Litlskjorta, like under Glennfjellet.

Mannskapet i helikopteret søkte med varmesøkende kamera, uten hell. Mannskapet observerte ingen skred i det området de kunne søke i.

Nå planlegger letemannskapene hvordan de skal fortsette leteaksjonen tirsdag morgen. Aksjonen igangsettes ifølge politiet så snart vær og lys tillater det.

En del av planen er å fly inn en alpin redningsgruppe inn i fjellområdet hvor de kan søke etter de savnede.

Godt trent

En av de savnende er fra Sunndal, og er svært godt kjent i området og topp trent. Deler av turfølget skal holde til på en hytte i Oppdal. Flere skal ha bakgrunn fra Forsvaret, ifølge politiet. Politiet beskriver turfølget som svært godt trent og ressurssterke fjellfolk.

- Det er ikke uten grunn at de valgte dette terrenget opp til fjelltoppen Litlskjorta. Det er bratt og ulendt, sier operasjonsleder Kjell Biesmans.

Litlskjorta er en 1552 meter høy fjelltopp - og et populært turmål for fjellvante. Bare for noen uker siden var det også en leteaksjon i området.

- Jeg har ventet på at slikt som dette skulle skje. Enkelte går opp mot denne toppen i mørket og renner ned igjen bare med en hodelykt, sier en som bor i fjellområdet.

Mennene var på dagstur, men de skal ha hatt med seg skredsøker og spader og annet utstyr som gjør at de er i stand til å overnatte.

Stor snøskredfare

Det har mandag kommet mellom 60 og 70 centimeter snø i fjellområdet de seks mennene har gått i dag. Lokalkjente beskriver skredfaren i området etter mandagens snøfall som stor i det aktuelle området.

Det var først utpå kvelden mandag kveld at været lettet nok til at Sea King-helikopteret ble satt inn. Helikopter settes inn igjen så snart det blir lyst og forholdene tillater det.

Populær topp

Litlskjorta (1552 moh) er et kjent og populært topptur-mål i Øksendalsfjella. Den vanlige nedkjøringen er ikke ekstremt bratt, men det er flere stup i området, også fra toppen av fjellet. Det er også mulig å velge brattere og mer utsatte ruter ned fra fjellet.

foto
Foto: Tommy Fossum
foto
Turfølget skal ha gått fra Brandstad til fjellet Litlskjorta. Klokken 15 mandag skulle de møtes igjen ved Brandstad. Foto: Google maps
foto
Innsatsleder Espen Bakk leder leteaksjon i Sunndalsfjella. I bakgrunnen kan man skimte skaret de fire personene skulle kommet ned for flere timer siden. Foto: Tommy Fossum