Aluminiumprodusenten Hydro Sunndal gikk med 331 millioner kroner i overskudd før renter og skatt i årets tredje kvartal. Lavere aluminiumpriser og produkttillegg motsvares delvis av fordelaktig kronekurs.

- God og stabil drift

- Vi legger bak oss nok et kvartal med god og stabil drift i produksjonshallene. Det finansielle resultatet påvirkes betydelig av de lave prisene på metallbørsen LME, men vi reddes i stor grad av at den norske kronen har svekket seg mot amerikanske dollar, sier fabrikksjef Eivind Mikalsen når han oppsummerer månedene fra juli til og med september i en pressemelding.

LES OGSÅ: Kraftig minus i 3. kvartal

LES OGSÅ: Økte inntektene med en milliard

LES OGSÅ: Biljukset kan styrke Hydro (Pluss)

Prisen på aluminium har beveget seg nedover det siste året, både i dollar-termer og i norske kroner. Men prisfallet i kroner er mye mindre enn prisfallet målt i dollar, og derfor leverer verket på Sunndalsøra relativt gode resultater også i tredje kvartal.

Produktpremiene går ned

I fjor og i første del av 2015 var produktpremiene på toppen av aluminiumprisen rekordhøye. Siden Hydro Sunndal produserer kun legerte aluminiumprodukter og at kronen har svekket seg mot dollar i samme periode, bidro dette til at lønnsomheten ved verket var rekordhøyt på tampen av fjoråret og i første halvdel av 2015, til tross for at metallprisene var relativt lave også da.

- Nå ser vi at produktpremiene har beveget seg tilbake til langsiktig mer normale nivåer, og sammen med lave metallpriser påvirker dette selvfølgelig resultatene våre betydelig, sier Mikalsen.

Mange taper penger

Han mener fokus på egne prosesser er det eneste riktige verktøyet for å sikre robuste resultater fra Sunndal også i tiden fremover.

- I en eksportrettet industri er vi nødt til å holde tritt med konkurrentene når det gjelder kvalitet og effektivitet. Her har Sunndal-organisasjonen gjort mye bra i lang tid, og dette arbeidet må vi fortsette ufortrødent, sier Mikalsen.

Det antas av flere analysebyråer at 20 til 30 prosent av verdens aluminiumverk taper penger på dagens prisnivåer.

- Etterspørselen etter aluminium er høy og vokser godt, men produksjonen har dessverre vært enda høyere, spesielt i Kina. Det merker vi effekten av også her i Sunndal, sier Mikalsen.

I global kontekst er overproduksjonen i aluminiummarkedet tilnærmet én million tonn på årsbasis, ifølge analyser fra Hydro og analysebyrået CRU.