Det var i november 2008 at jegeren skjøt hjort fort. Fire dyr ble felt på 19 sekunder, og ytterligere ett i løpet av de neste fire minuttene. Dette ble han bøtelagt med 8000 kroner for, men nektet å betale.

Se Tron Arnes jaktvideo til høyre for teksten

Nordmøre tingrett kom imidlertid til samme konklusjon som politiet.

Slutter med hjortejakt

– Jeg har ikke bestemt meg helt om jeg vil anke eller ei, men jeg heller i mot at jeg synes jeg har brukt nok tid på denne saken og ikke orker flere runder i retten. Samtidig kan jeg ikke leve med at retten stempler meg og mange andre jegere som lovbrytere når vi driver effektiv jakt. Hvis du nesten må obdusere hvert dyr du skyter før du skyter et nytt, så kan du likeså godt holde deg hjemme. Jeg er ikke nødt til å jakte og jeg mister helt lysten til å gå på jakt når den skal gjøres så ineffektiv som tingretten mener, sier Tron Arne Gravem til adressa.no.

– Videoen av jakta er blant de mest sette på adressa.no – og blant de mest debatterte. Retten vektlegger spesielt i dommen at kalven, det andre dyret som ble beskutt på videoen, levde vel fem minutter etter at det var skutt – og at Gravem ikke avlivet dette dyret umiddelbart, men heller prioriterte å skyte på en ny hjort som kom etter at han hadde lagt ned fire dyr på 19 sekunder.

Unødig lidelse

Retten mener at bestemmelsen om human jakt i viltlovens § 19 og bestemmelsen i forskriftens § 27 bl a innebærer at jegeren skal sørge for at jakten blir utført på en slik måte at dyret som søkes felt, avlives så hurtig som mulig. Lovens § 19 innebærer også at jakten skal utøves slik at ikke andre vilt enn det som søkes felt, utsettes for fare for unødige lidelser. Forskriftens § 27, første ledd annet punktum, innebærer etter rettens syn at jegeren har plikt til å forvisse seg om påskutt dyr er dødelig truffet eller ikke.

Retten finner at tiltalte ved sin utførelse av jakten overtrådte bestemmelsene i lovens § 19 og forskriftens § 27 uaktsomt, og at han den 1. november 2008 ikke hadde forvisset seg om at de enkelte dyr han skjøt på var dødelig truffet, før han begynte å felle de andre dyrene. Tiltaltes jaktutøvelse innebar også fare for unødig lidelse for dyrene, mener retten, som dømmer Gravem til å betale bot på 8000 kroner samt 5000 kroner i saksomkostninger.

Jegerens forsvarer, Stig Rekdal, mener i utgangspunktet at saken bør ankes. I første rekke fordi han mener at Gravem ikke har jaktet uforsvarlig, men også fordi saken har en viktig prinsipiell side. Rekdal sier han har blitt kontaktet av rekke jegere, som er opprørte over at offentlige påtalemyndigheten tok ut tiltale i denne saken

– Saken har en stor prinsipiell interesse ettersom dommen sier at slik jakt ikke kan drives i landet. Som jeger må jeg si at vi da må få en ny standard for utøvelse av jakt i dette landet, sier Rekdal.

Tron Arne Gravem vurderer å slutte helt med hjortejakt dersom dommen mot ham blir stående. Foto: Tommy Fossum