Avlivet ti hunder etter vanskjøtsel

Mattilsynet vurderte situasjonen som så alvorlig for ti av de tolv hundene at de måtte avlives på stedet. Ekteparet er fradømt retten til å holde hund de fem neste årene.

Saken oppdateres.

Nordmøre tingrett har dømt paret til 45 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to for brudd på dyrevernloven. Ektemannen må betale en bot på 10 000 kroner og saksomkostninger på 3000 kroner, mens kona må betale 5000 kroner i bot og 1500 kroner i saksomkostninger.

Tingrettsdommer Erlend Malvik Moen støttet politiadvokat Anne Berit Lians påstand om ubetinget fengsel i 60 dager. Administrator ville også fradømme ekteparet retten til å holde hund i ti år. De to meddommerne mente en betinget fengselsstraff var tilstrekkelig.

Varslet av nabo

Det var en nabo til de domfelte som i juli i fjor varslet politiet om at hun hadde tatt hånd om en forkommen løshund, som hun mente kunne høre hjemme hos paret. Hunden var en bearded collie. Allerede i 2004 hadde Mattilsynet opprettet sak i tilknytning til hundeholdet.

Da Mattilsynet og politiet kom til stedet, var det minst 29 hunder på eiendommen, 20 av rasen bearded collie og ni av andre raser. Det var hunder flere steder i eneboligen. På kjøkkenet var det bur med seks valper. Bilder tatt av politiet viser et hus mer eller mindre kaotisk hva gjelder orden. I dyna på et soverom var det hundeavføring.

«Tiss og bæsj overalt»

I kjelleren var det flere oppholdsrom for bearded collier. Ekteparet innrømte i retten at de hadde mistet kontrollen over situasjonen. Hundene måtte ligge på det harde gulvet uten madrasser eller i bur uten liggeunderlag.

I kjelleren manglet rommene vindu med dagslys eller tilstrekkelig ventilasjon. Ifølge politiet og representanter fra Mattilsynet var det «tiss og bæsj overalt». Flere steder på gulvet lå inntørket avføring og urin luktet like stramt for amoniakk.

Urin og avføring hadde kommet inn i pelsen til hundene. Paret hadde heller ikke stelt pelsen på hundene. Ifølge retten fremstår flere av bildene som groteske. På noen av bildene er det umulig å se hvilken del av hundekroppen skal forestille.

- Dyretragedie

Retten kan vanskelig se at det ene bildet av en hund som ligger på siden med sår hud under buken, vitterlig er en hund. Flere av hundene hadde røde og irriterte øyne på grunn av ammoniakklukten. Ørene var overgrodd og tett av pels. Hundene var ikke luftet på lang tid. Slapp muskulatur vintet om mangel på mosjon. Og hundene var stille og apatiske.

Ekteparet har drevet med hundehold i minst 35 år og flere av hundene er blitt premierte på utstillinger. En veterinær som rykket ut til stedet, fortalte at hun i sin 36-årige yrkeskarriere ikke hadde opplevd en liknende dyretragedie i et slikt omfang. En politistudent gråt ved synet av hundene.

På forsiden nå