- Sjefgeolog Blikra er en av de beste i verden på store skred

Disse geologene overvåker Mannen med laser og kamera for å kunne følge med hvis kjempeskredet kommer.

Lars Krangnes og Atle Gerhardsen i Cautus Geo har stor tiltro til sjefgeolog Lars Harald Blikra.   Foto: MIA KRISTIN MIDTBØ

Saken oppdateres.

- Det som er sikkert, er at det er helt umulig å spå når skredet kommer. Det som er helt sikkert, er at sjefgeolog Lars Harald Blikra er en av de beste i verden på dette.

Det sier daglig leder i Cautus Geo, Atle Gerhardsen. Sammen med prosjektleder og teknologiansvarlig Lars Krangnes, overvåker han fjellet for å kunne varsle om et eventuelt storskred.

LES MER: - Det gjør inntrykk å se det massive fjellet – og boligene like under

Snø gjør fjellet mer stabilt

Bevegelsene i fjellet Mannen har roet seg noe siden sist natt, og har stabilisert seg og gått litt ned. Sist døgn har fjellet beveget seg 4,5 centimeter.

- Det er fortsatt ganske store bevegelser, men ikke like mye som i går. Det er såpass kaldt at det kan være at en del nedbør kommer som snø på toppen, sier Gerhardsen.

Cautus Geo er et firma med åtte ansatte og kontorer i Oslo, Lier og Voss. De overvåker Mannens bevegelser med kamera og laserovervåkning på oppdrag fra Åknes/Tafjord beredskap.

- Vi har de fleste instrumentene på selve Mannen, og har satt opp noe ekstra nå, forteller de.

Nå som det er forventet et skred har de satt opp måleutstyr nedenfor Mannen. På selve fjellet har de hatt faste installasjoner siden 2009.

LES MER: - Vi kaller ham seigmannen

Skal overvåke storskredet

Gerhardsen og Krangnes har stor tiltro til sjefgeolog Lars Harald Blikra, selv om hans spådom om at skredet skulle komme tirsdag ikke slo til.

Deres hovedoppgave er å følge med på storskredet som en gang vil komme fra Mannen - og som er årsaken til at fjellet er konstant overvåket.

Skredet som nå er ventet, blir lite i forhold.

- Vår hovedoppgave er å følge med på det store skredet - og det ser greit ut, sier Gerhardsen og Krangnes.

LES MER: Denne millionradaren kan bli tatt av skredet

- Skredet kan komme i småbiter

De understreker at det er Rauma kommune som har ansvar for beredskapen. De konsentrerer seg om overvåkning.

- Fra vårt synspunkt er den vel ivaretatt. Det vi gjør her, er en birolle, sier Gerhardsen.

LES KOMMENTAR: Mens vi venter på Mannen (pluss-sak)

Kommunene beredskapsplan tar utgangspunkt i det verst tenkelige scenarioet, der alle de 120 000 kubikkmeterne løsner fra fjellet i ett stort ras.

- Men det kan også komme i småbiter, sier Lars Krangnes.

Det er ikke sikkert at husene som nå er evakuert, vil bli berørt av skredet. Men det ligger masse i fjellet fra gamle ras, og det er ikke mulig å si sikkert hvordan disse vil påvirkes når et nytt skred kommer.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra innrømmer at det gikk litt raskt i svingene da han spådde at skredet ville komme tirsdag kveld.  
    
      (Foto: Frank Lervik)

Sjefgeolog Lars Harald Blikra innrømmer at det gikk litt raskt i svingene da han spådde at skredet ville komme tirsdag kveld.   Foto: Frank Lervik

Sjefgeolog Blikra var på befaring ved foten av Mannen på mandag.  
    
      (Foto: ntb scanpix)

Sjefgeolog Blikra var på befaring ved foten av Mannen på mandag.   Foto: ntb scanpix

Skredfjellet Mannen
 • Toppen av et ustabilt fjellmassiv på 1294 meter over Horgheim i Rauma i Romsdalen.
 • Fjellpartiet overvåkes av geologer ved Åknes/Tafjord beredskapssenter ettersom det er ventet et stort skred på oppimot 20 millioner kubikkmeter i dette massivet.
 • Raset som nå er ventet er derimot på rundt 120 000 kubikkmeter, og vil ikke føre til en katastrofe som det store skredet en dag vil medføre.
 • Onsdag for snart to uker siden ble flere husstander evakuert etter at målinger viste at hastigheten på bevegelsene i fjellet økte etter at det kom nedbør. Toglinjen er også stengt.
 • Alle er nå evakuert fra området, i alt 11 personer.
På forsiden nå