Dette kommer fram i en pressemelding fra Orkla Home & Personal Care (OHPC). Selskapet vurderer sin framtidige fabrikkstruktur, og det kan bety at produksjonen som flyttes til Ski eller Falun. Meldingen kommer bare noen måneder etter at Lilleborg la ned stålullfabrikken i Kristiansund, og flyttet produksjonen til Irland. Nordmørsbyen gjennomlever en tøff tid, ettersom sykehuset flyttes til Hjelset i Molde kommune og politimesteren og hans stab har havnet i Ålesund. Oljeindustrien blør også.

Skral kommuneøkonomi

Kommuneøkonomien er også svært skral for byen.

- Orkla Home & Personal Care er en stor nordisk aktør, men konkurrerer mot globale aktører i svært konkurranseutsatte kategorier med et sterkt innovasjons- og markedspress. For å møte denne konkurransen og kunne investere i innovasjoner og markedstiltak, er vi nødt til å effektivisere hele verdikjeden vår, sier Knut Eckhoff, Supply Chain Director i Orkla Home & Personal Care, i pressemeldingen. Selv om ikke noe er avgjort, sier han at en foreløpig analyse antyder at det er mest å hente på å flytte produksjonen fra Ello.

- Dette skyldes blant annet at både Ski og Falun har mer areal og kapasitet til å motta ny produksjon, enn det Ello har. Men det er viktig å understreke at dette er en hypotese, og at ingen ting er avgjort. Vi skal nå gjøre en grundig utredning av hele fabrikkstrukturen for å komme frem til en løsning som sikrer en langsiktig konkurransedyktig produksjon.

Har blitt orientert

De ansatte ved Ello skal ha blitt orientert om dette på fredag sist uke, ifølge tk.no. En anbefaling for ny fabrikkstruktur i selskapet blir lagt fram i begynnelsen av mai 2016, ifølge planen.

Det er Lilleborg AS som driver fabrikken, som er eid av Orkla. Men det var 17. februar 1900, da Aktiesmørfabrikken Goma skysset sine første margarinkasser over Vågen i Kristiansund, som markerte begynnelsen på det som må betegnes som et industrieventyr ute i havskjærene ved Kristiansund. I 100 år har Goma Fabrikker, og senere Ello og Lilleborg gitt sikre arbeidsplasser, kapitalinntekter og skattepenger til Kristiansunderne. Fra å ha vært en lokalt eid bedrift frem til 1975, da Lilleborg (på det tidspunktet A/S Denofa og Lilleborg Fabriker) kjøpte bedriften, og frem til i dag, har Ello vokst til å bli en viktig aktør både i norsk og europeisk sammenheng, skriver selskapet på sine egne hjemmesider.