Den offisielle målestasjonen på Sunndalsøra viste derimot 17,2 grader klokken 21 i går kveld. Like bak kom sunnmørsgrenda Tafjord på 17,1.

Rekordrask snøsmelting

Sosiale medier kokte over med værrapporter fra flere steder i Midt-Norge i går kveld. Selv ved midnatt var det oppi 16 grader i Sunndalen. Snøen som hadde kommet de siste dagene, smeltet vekk på rekordtid. Det var ganske enkelt t-skjorte-vær på industristedet – i januar. Så varmt var det at også moskusender, som regnes som en tropisk fulgl, ble observert tassende på Sunndalsøra, ifølge Tidens Krav.

Vant til høye temperaturer

Sydensøra, som Sunndalsøra kalles, er derimot vant med høye temperaturer vinters tid. Ingen tettsteder i landet kan måle seg med Sunndalsøras varmerekorder. Årsaken er føn-effekten, som får maksimal tyngde når milde og fuktige luftstrømmer treffer Rogalandsområdet. For hver 100 meter disse blir tvunget opp av fjellene, går temperaturen ned med cirka en halv grad samtidig som det regner. Men på baksiden av slike fjellområder stiger derimot temperaturen med vel en grad pr. 100 meter som luftstrømmen synker.

Tilbake til normalen

Mandag kveld ble det ikke satt nye varmerekord i landet - og heller ikke ny rekord i Sunndal. 28. januar 1989 er den varmeste registrerte temperaturen for januar i Sunndal med 17,4 grader. Samme dag i 1989 ble det satt norgesrekord for januar med 17,9 grader - i Tafjord. Sunndalsøra har derimot norgesrekorder for februar og desember, med henholdsvis 18,3 og 18,9 grader.

PS! I løpet av morgentimene har temperaturen normalisert seg ned til 3-4 grader også på Sydensøra.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.