Sender live fra havørn-reiret

Når to norske havørner blir klekket om få uker, kan du se det direkte.

Livet i reiret: Skjermdump fra livesendingen fra havørnreiret på Smøla, der Baron Blå og maken Baronesse Barfot for tiden ruger på to egg som klekkes om få uker. 

Saken oppdateres.

Har du hørt om Baron Blå og Baronesse Barfot?

Havørnparet er allerede dyrekjendiser på nordvestlandet, etter å ha spilt hovedrollene i en serie tv-innslag og reportasjer hos avisen Tidens Krav i Kristiansund det siste året. Nå skal alle andre i Norge og verden for øvrig kunne følge paret, og andre ville dyr, direkte døgnet rundt.

Idé i mange år

Svein Junge er avtroppende sjef for levende bilder i Tidens Krav, og nå er han blant initiativtakerne til prosjektet som nå er blitt til Zooom.no, et nettsted som byr på direkte strømming av dyreliv. I første omgang sender Zooom fra havørnreiret samt en stor hegrekoloni, begge på Smøla, men ambisjonen er å ha sendinger fra en rekke steder med unikt dyreliv i Norge.

LES OGSÅ: Verdens eneste flytende fotoskjul finnes på Smøla

- Planen begynte å ta form for mange år siden, da jeg bodde et år på Smøla og kunne observere det rike fuglelivet der. Senere har jeg bygd meg hytte på øya, og kunne følge hegrekolonien som flyttet inn etter nyttårsstormen i 1992 og har vært der siden, sier Junge.

Etter mange år med løse tanker ble prosjektet en realitet for litt over ett år siden. Han fikk med seg økologen Espen Lie Dahl, og de allierte seg med fylkets miljøvernavdeling og statens naturoppsyn i prosessen med å filme de fredede artene. De har fått med seg et team bestående av fotografer, journalist og teknisk personell.

- Det har vært en komplisert prosess å få opp strøm og stabilt nett, vi har strukket kilometer med kabel og kunne forsynt en liten landsby med strøm. Nå har vi også fått lagt ut fiberkabel til øya, så på sikt vil vi både ha radiolink og fiberoptisk forbindelse, forteller Junge.

Vil spre kunnskap

Junge har lang tv-erfaring, først fra TV Nordvest og senere Tidens Krav. Nå har han startet sitt eget selskap, Streambird Pro AS, og har inngått samarbeidsavtale med ABC Startsiden. Sistnevnte drifter portalen Zooom.no og profilerer den i sine andre kanaler.

Zooom.no vil ikke bare inneholde strømmene, men også presentere mye annet redaksjonelt innhold. De vil tilby nyhetssaker, reportasjer, bildeserier og annet rundt det som skjer med dyrene. I tillegg skal nettstedet være et sosialt nettsted der seerne skal kunne få svar på spørsmål og kommunisere med hverandre og fagpersoner. Målet er ikke bare å underholde, men også å formidle og dele kunnskap.

Snart klekking

- Stadig flere av oss bor i byer, og på veien dit har vi mistet noe av kontakten med naturen. Vi ønsker derfor å zoome tett inn på dyrenes verden og gjøre naturen tilgjengelig på en enkel måte, sier utviklingsredaktør i ABC Startsiden, Trygve Sørvaag, om prosjektet.

Og snart kommer årets høydepunkt for den som følger livet fra reiret. I løpet av to-tre uker er det ventet at parets to egg klekkes og nye havørner ser dagens lys – alt foreviget på direkte tv.

Sterke bilder:  Etter nyttårsstormene i 1992 flyttet en hegrekoloni inn på Smøla, og der er de fortsatt. Kolonien består av nærmere 100 hegrer, og scener som dette kan tyde på at det snart blir flere. 

Sterke bilder: Etter nyttårsstormene i 1992 flyttet en hegrekoloni inn på Smøla, og der er de fortsatt. Kolonien består av nærmere 100 hegrer, og scener som dette kan tyde på at det snart blir flere. 

Teamet bak Zooom.no, samlet på Smøla. Fra venstre Espen Lie Dahl, Svein Junge, Stein Pettersen, Joachim Lassen Borøchstein og Audun Lie Dahl.  

Teamet bak Zooom.no, samlet på Smøla. Fra venstre Espen Lie Dahl, Svein Junge, Stein Pettersen, Joachim Lassen Borøchstein og Audun Lie Dahl.  

På forsiden nå