Her kjører Ola ned det rasutsatte fjellet

Til tross for lang tid med ustabilitet, vurderte Bård Smestad og Ola Hovdenak risikoen som liten da de bestemte seg for å kjøre på ski ned det rasutsatte fjellet Mannen.

Her er Ola Hovdenak på vei ned Mannen.  Foto: Bård Smestad

Saken oppdateres.

Søndag den 17. april kjørte Bård Smestad og Ola Hovdenak på ski ned det mye omtalte fjellet Mannen i Romsdal.

- Forholdene har ikke vært så gode på mange år, og det måtte utnyttes, sier Smestad til Adresseavisen.

- Lokal vurdering

Mannen er for de fleste kjent på grunn av stor mediedekning rundt fjellets ekstreme rasfare. Akkurat dét var ikke en del av vurderingen som Smestad og Hovdenak gjorde i forkant av avgjørelsen.

LES OGSÅ: Staten vil ikke løse inn boligene til Mannen-naboer

- Denne helga var det gode, stabile snøforhold, noe vi fikk bekreftet etter å ha kjørt andre løyper i dagene før. Vi bestemte oss for å gjøre dette fordi det er veldig artig, og fordi det er spektakulære omgivelser og spennende terreng i området.

Smestad forteller at de gjorde flere vurderinger i forkant av turen. I tillegg til å sjekke ut forholdene i andre løyper og følge med på nettsider som varsler skredfare, tok de to skikjørerne hensyn underveis.

- Slike ting må vurderes veldig lokalt. Vi kjørte varsomt hele veien ned, og var forberedte på å snu dersom forholdene endrer seg.

Se drone-videoen over området i Romsdalen hvor oppimot 180 000 kubikk stein kan komme.

Kan bli lenge til neste mulighet

Med et tynt lag nysnø som satt godt og lite vind var forholdene godt tilrettelagt, og Smestad sier at de anså faren for å være minimal. At de måtte prøve seg fram for å finne trygge løyper, var noe av det som gjorde turen ekstra spennende for skikjørerne. På ett punkt slet de med å finne en videre løype, og måtte kravle en lengre bit før skiene kunne komme på igjen.

-Var du bekymret underveis?

- Nei, men vi hadde stor respekt for forholdene. Hvis vi hadde mistet kontrollen og falt, kunne det blitt fatalt.

Etter turen satt Smestad igjen med et ønske om å oppleve hele turen på nytt.

- Det hadde vært fantastisk med en ny tur med all kunnskapen vi tilegnet oss på veien ned, men jeg tror det blir lenge til forholdene tillater at vi eller noen andre kjører på ski ned Mannen igjen.

LES OGSÅ: Mannen består også i år

- Ikke risikofritt

Geolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrag- og energidirektorat bekrefter at forholdene på Mannen har vært relativt stabile den siste tiden.

- Det har vært såpass kaldt, og på vinteren stabiliserer det seg en del. Det har ikke vært noen voldsomme endringer, og det er heller ikke forventet før seint vår.

Blikra kan fortelle at det ikke har noe betydning for fjellets stabilitet at folk kjører ski der. På generell basis er han dog ikke overbegeistret for tanken på mye trafikk i fjellsidene på Mannen, ettersom det oppbevares kabler og annet utstyr i området som kan bli ødelagt.

- Når det kommer til sikkerhetsvurdering, så er det noe folk må gjøre selv. Jeg har forstått det sånn at det er snakk om erfarne folk i dette tilfellet. Men risikofritt er det ikke, sier Blikra til Adresseavisen.

Her er ruta Bård Smestad og Ola Hovdenak kjørte på ski ned rasutsatte Mannen. 
        
            (Foto: Bård Smestad)

Her er ruta Bård Smestad og Ola Hovdenak kjørte på ski ned rasutsatte Mannen.  Foto: Bård Smestad

Mandag morgen ble farenivået ved mannen satt ned til gult.

På forsiden nå