- Endelig får vi fakta på bordet

Regionrådet for Nordmøre har enstemmig gått inn for å utrede framtidig regiontilhørighet der Trøndelag er ett alternativ.

Glad for utredning: - Nordmørskommunene burde ha vært mer på banen for lenge siden i forhold til framtidig regionstilhørighet. Nå er det viktig at all fakta og beregninger kommer på bordet, så kan nordmøringene ta en beslutning, sier Jan Erik Larsen. 

Saken oppdateres.

Nordmøringen Jan Erik Larsen har i en årrekke fulgt Nordmøre tett som pressemann, statssekretær og kommunikasjonsrådgiver. Nå er kristiansunderen glad for at regionrådet for Nordmøre lager en egen utredning hva det vil bety for Nordmøre å gå til Trøndelag.

- Sterkt folkelig engasjement

- Jeg tror ikke jeg har opplevd et sterkere engasjement i mitt 53-årige liv på Nordmøre enn regionspørsmålet. Dette temaet er like brennhet som EU-diskusjonen i 1994. Det er et sjeldent stort folkelig engasjement, som jeg tror mange politikere har undervurdert. Noen har til og med prøvd seg med å si at dette er et eliteprosjekt styrt av konsulenter og næringslivsfolk. Det er helt feil, sier Larsen, som konstaterer at når Nordmøre er i en diskusjon med seg selv så knaker det i sammenføyningene til hele Møre og Romsdal.

Det ga seg uttrykk ved sist valg, da Senterpartiet gjorde et brakvalg, mens Høyre nesten ble utradert i Kristiansund, og hvor Nordmørslista kom på vippen i fylkestinget.

LES OGSÅ: Nordmøres ordsførere sier ja til å utrede Trøndelag (Pluss)

LES OGSÅ: Avventende Møre-politikere (Pluss)

Fylket har bestått på tross

- Hvis ikke partiene tar til seg dette, så får vi se et nytt jordskjelv ved neste valg, sier Larsen, som understreker at årsaken til Nordmøres dragning mot Trøndelag er langt mer enn den betente sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund.

- Dette er summen av mange opplevelser gjennom mange år. Nordmøringene føler seg nedprioritert og overkjørt, og er lei av å ikke bli sett og hørt, fortsetter Larsen. Han sier at det er mange gode grunner til også å bevare Møre og Romsdal.

- Men at det er ei «kjensle av en felles identitet» som er grunnen, som fylkespolitikere hevder, er den minst treffende beskrivelsen jeg har sett for å opprettholde Møre og Romsdal. Vi er et fylke som har ulike dialekter, kulturer og lynner. Fylket har bestått på tross av, ikke på grunn av. Men hva vi får i Trøndelag, det vet jeg ikke. Det må vi regne på. Og da er det ikke hva som er best for Møre og Romsdal fylkeskommune, men hva som er best for Nordmøre. Derfor er jeg glad for at regionrådet setter i gang en utredning, sier Jan Erik Larsen.

LES OGSÅ: - Kristiansund har vært altfor passive (Pluss)

LES OGSÅ: Hør Elg synge: Æ vil bli trønder æ (Pluss)

Også regionsleder Ola Rognskog er glad for at utredningen nå er vedtatt. I løpet av høsten skal utredningen være klar.

- Selv om Gjemnes uttrykte liten begeistring for Trøndelagssporet, så føler jeg vi er samlet om dette. Jeg er glad for at vi har tatt et steg videre. Det er en sterk forventning blant befolkningen at vi nå går videre i arbeidet.

På forsiden nå