- Det var magisk og mektig, sier Sissel Lysø til Adresseavisen.

På vei hjem til Torvika i Surnadal søndag oppdaget Lysø noe som hoppet over veien. Sønnen på 14 år satt også i bilen, og hun forteller at hun straks forsto at det ikke var noe rådyr denne gangen.

«Once in a lifetime»

Etter å ha stanset bilen var det ingen tegn til dyret som hadde forsvunnet inn i skogen langs veien.

- Jeg rullet ned vinduet og plystra. Da dukket det flotte hodet til gaupa frem fra et tre, bare fire meter unna meg, sier hun.

Helt skjelven tok hun frem mobilen og knipset fire-fem bilder av gaupa som sto lenge og kikket nysgjerrig mot bilen, før dyret forsvant inn i skogen igjen.

- Da sa jeg til sønnen min at dette er en «once in a lifetime»-opplevelse!

Ikke vanlig

Seniorforsker John Odden ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) sier at gauper kan være svært nysgjerrige, og at han selv har sett gauper reagere på lyder han har laget fra bilen han har sittet i.

- Vanlig er det ikke, men jeg er ikke overrasket.

Odden er også prosjektleder i Scandlynx, et norsk-svensk forsknings-samarbeid som jobber med å samle inn og formidle kunnskap om gaupa.

Det har blitt relativt vanlig med slike møter mellom gaupe og menneske. På grunn av rådyret, gaupens viktigste byttedyr, oppholder de seg mye nært folk og bebyggelse.

Lysø forteller at naboene har sett gaupe i området tidligere, og det har vært gaupejakt i vinter. For henne var dette en helt ny opplevelse.

- Jeg har aldri sett gaupe før, så dette glemmer jeg aldri.

350 gauper i Norge

I 2015 beregnet Rovdata, som er ansvarlig for overvåkning av rovdyr i Norge, at det var rundt 350 gauper i Norge. Det er ikke uvanlig med gaupe på Nordmøre, der flere familiegrupper blir registrert hvert år.

- Jeg får hvert år mange telefoner fra folk som har fått sitt livs naturopplevelse i nærkontakt med gaupe, sier Odden.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.