Store nedbørsmengder har ført til ekstrem rasfare ved Mannen i Rauma. Beboere og dyr ved fjellpartiet Veslemannen har blitt evakuert, og nå regner man med større bevegelser i fjellet når nedbøren siger inn i fjellet.

Sivilforsvaret bistår politiet med lyttepost i området for å registrere steinsprang.

- Situasjonen er uforandret siden tirsdag. De hørte noe bulder og brak i 23.30-tiden som varte i fem-seks sekunder. Det kom nok noe stein da, men etter det har det vært stille, sier operasjonsleder Rolf Anders Korstad i Møre og Romsdal politidistrikt klokken 05.30 onsdag morgen.

Kan overstige rekorden

- I fjor var rekordmålet på bevegelseshastigheten i Veslemannen på 16 centimeter i døgnet, sier Lars Harald Blikra, sjefgeolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Nå tror han regnværet i området den siste tiden vil gi ny rekord.

- Vi forventer at hurtigheten i bevegelsene vil overstige det forrige rekordmålet etter hvert som vannet siger inn i fjellet. Vi går spennende timer i møte, men når raset utløses kan ta lengre tid enn vi tror. Dette er vanskelig å beregne.

En geolog ble sendt til området i løpet av natt til onsdag.

Frustrerte beboere

Innsatsleder på stedet, Vebjørn Bale i Møre og Romsdal politidistrikt har vært med på å evakuere boliger for tredje gang. Han forteller om frustrerte, men samarbeidsvillige beboere.

- De er lei av situasjonen, men samtidig er de vant med det. Det er ingen problemer eller motvilje når vi ber dem flytte ut.

Innsatslederen sier at Sivilforsvaret holder vakt på stedet.

Gått gjennom hus

- Det er ti personer fra Sivilforsvaret som bistår politiet i vaktholdet nå. De vil ha lyttepost utover kvelden og natten. Hovedsakelig lytter de etter steinsprang i fjellet og kontrollerer for at det ikke går folk inn i området.

Bale sier området nå skal være fritt for folk.

- Vi har gått igjennom hus og plasser det er naturlig å oppholde seg. Vi har ikke saumfart skogen og fjellet, men vi mener at det er evakuert nå.

Har hørt to steinsprang

- Vi har hørt to steinsprang så langt i dag, sier Oddgeir Flydahl i Sivilforsvaret.

- Det var et i sekstiden, mens vi holdt på å jage sau, også var det et til senere på kvelden.

Flydahl sier steinsprang er helt normalt for et fjellparti som Mannen.

- Her er de ganske vant med sånt når det regner så kraftig.

Føler med beboerne

- Situasjonen er vanskelig for de fastboende, og jeg føler veldig med dem, sier Jostein Nygård, som har fritidsbolig i det rasutsatte området.

- Jeg håper raset kommer nå. Og at det blir såpass stort at det rensker opp, uten at det tar med seg hus eller annen eiendom. Først da kan vi som har hus her komme tilbake til normalen.

Innsatsleder Vebjørn Bale forteller at Sivilforsvaret vil holde vakt i området gjennom natten. Foto: Tommy Fossum
Oddgeir Flydahl i Sivilforsvaret sitter lyttepost i natt ved Mannen. Foto: Tommy Fossum