Dette overrasker geologene siden det har kommet i alt nærmere 50 millimeter nedbør i området det siste døgnet. Forklaringen er trolig at det har blitt kjøligere i fjellpartiet - og at nedbøren i fjellet har kommet som snø.

- Hastigheten i fjellet var tirsdag maksimum ti cm pr døgn, noe som er veldig stort. Onsdag formiddag er hastigheten ned på to centimeter igjen. De siste timene har hastigheten gått ned, men det er fortsatt faregrad rødt, sier geolog ved Norges vassdrags- og energidirektorat, Ingrid Skrede.

- Vi vurderer situasjonen kontinuerlig, men slik det er noe opprettholder vi den høyeste faregraden, understreker Skrede.

Hun vil ikke spekulere i hvordan hastigheten i fjellet vil utvikle seg med varmere vær og snøsmelting.

- Vi følger bare med på de dataene vi får og vurderer farenivået derfra, sier Skrede. Hun legger til at fjellpartiet har endret seg mye på de siste årene.

- Det har sprukket mer opp, og det er mer nedsynking. Man ser tydelig endringer på de siste årene..

Rolig natt

Siste melding om bevegelser i fjellet kom like før midnatt. Da ble det meldt om buldring som varte i omtrent seks sekunder. Siden har det vært stille i fjellpartiet. Sivilforsvarets lytteposter har ikke hørt noe annet enn regnet som tappet på taket – og konstatert at oppe i høyden har nedbøren kommet som snø.

I dagsrapporten for Veslemannen skriver NVE onsdag formiddag at både strekkstag og radar registrerte bevegelser i fjellet tilsvarende 10 cm i døgnet.

- Det har det siste døgnet kommet 56 mm nedbør på Mannen og 10 mm siste 6 timer. Det er blitt kaldere og temperaturen er nå litt under -1°C og det er kommet 4 cm nysnø. Til tross for de store nedbørsmengdene har bevegelsene avtatt fra i går kveld, og i øvre deler er det en hastighet tilsvarende 2 cm/døgn. I nedre deler er det fremdeles små bevegelser.

Reagert mindre

Fjellpartiet Veslemannen har reagert mindre på de store nedbørsmengdene enn forventet, og det vi har sett tidligere år. Området kan være påvirket av frost i dypere deler som trenger lenger tid utover sommeren og høsten for å tine. Dette kan være en av årsakene til at bevegelsene er mindre enn forventet og at de nedre deler har hatt liten reaksjon på nedbøren.

- Farenivået er fremdeles rødt, men vi vil vurdere situasjonen utover dagen, skriver NVE.

Fortsatt i rødt: Tross vesentlig mindre bevegelse i det rasutsatte fjellpartiet i Romsdalen, opprettholder NVE faregrad rød onsdag. Foto: TOMMY FOSSUM
Overvåker: Geolog Ingrid Skrede fra NVE og ordfører i Rauma Lars Olav Hustad følger med utviklinga ved Mannen. Foto: TOMMY FOSSUM