- Slår forsvarsring rundt Møre og Romsdal

Fylkesmannen i Møre og Romsdal vil gjøre 36 kommuner i fylket til sju. - Fylkesmannen slår samtidig en forsvarsring rundt fylket.

Store endringer: Fylkesmann i Møre og Rosmdal, Lodve Solholm, vil at 36 kommuner i Møre og Romsdal skal bli til sju. Fylkesordfører Jon Aasen (til høyre) synes forslaget er godt og spenstig, men ordførere på Nordmøre mener innstillingen i praksis er et innlegg i kampen for å holde Møre og Romsdal samlet. 

Saken oppdateres.

Molde. Det mener sittende og tidligere leder av regionrådet for Nordmøre, Ola Rognskog og Ingunn Golmen Oldervik. De to må også slå sammen sine kommuner Halsa og Aure før de på sikt går sammen i nye Kristiasund kommune, dersom Fylkesmannen i Møre og Romsdal får det som han vil.

Styrer unna Trøndelag

Halsa-ordfører Rognskog har derimot et vedtak i kommunestyret om å gå sammen med Hemne og deler av Snillfjord. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag ga sin støtte til dette forslaget i innstillingen som ble lagt fram for den framtidige kommunestrukturen i Sør-Trøndelag fredag. Fylkesmannen i Møre og Romsdal ville derimot ikke klype i forslaget.

- De kommunene har ingen felles bo- og arbeidsmarkedsregion, og derfor vil jeg ikke anbefale at de går sammen, sier fylkesmann Lodve Solholm.

LES OGSÅ: Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har 11 forslag til nye kommuner

LES OGSÅ: Ønsker nordmøringene velkommen

- Regionreformen er bakteppet

Fylkesmannen i Møre og Romsdal ga uttrykk for at han var samkjørt med sin kollega i Sør-Trøndelag, men slik opplevde ikke Halsa-ordfører og leder av regionrådet på Nordmøre, Ola Rognskog, situasjonen.

- Det virker for meg at Fylkesmannen i Møre og Romsdal nå forsøker å sette opp en forsvarsring rundt Møre og Romsdal, alt for å holde fylket samlet. Det synes jeg er skuffende og forunderlig, men det skjer nok med regionreformen som bakteppe. Dette er slik fylkesledelsen ser for seg framtida, sier Rognskog til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Her er hele tilrådningen fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag

Rindal til Trøndelag

Det gikk et gisp gjennom salen med ordførere og rådmenn i Molde mandag ettermiddag da Lodve Solholm foreslo at Møre og Romsdals 36 kommuner på kort sikt bør bli 16 og på litt lengre sikt bør bli sju. Solholm lanserte mandag ettermiddag en kommunestruktur som knapt noen lokalpolitikere har turt å tenke.

Dette er Fylkesmannens innstilling for Nordmøre, der sterke krefter nå vil bli en del av Trøndelag:

• Rindal får gå til Trøndelag og bli en del av Orkladalregionen.

• Halsa og Aure går sammen i en kommune, men blir på sikt en del av Kristiansund

• Sunndal og Surnadal fortsetter de nærmeste årene som egne kommuner, men slår seg på sikt sammen.

• Smøla fortsetter som egen kommune, men blir en del av Kristiansund på sikt.

• Bergsøya i Gjemnes blir en del av Kristiansund.

• Tingvoll og Averøy blir raskt en del av Kristiansund.

- Det som er naturlig for oss nå er å invitere alle våre naboer til nye samtaler igjen. Dette vil jeg ta opp i bystyret tirsdag, sier ordfører i Kristiansund, Kjell Neergaard, som var skuffet over at Fylkesmannen ikke vil holde Nordmøre samlet og vil dele Gjemnes mellom Kristiansund og Molde.

- Jeg er skuffet og litt sjokkert. Jeg vet nesten ikke hvordan vi skal gripe tak i dette, medgir ordfører i Tingvoll kommune, Milly Bente Nørsett.

LES OGSÅ: - Vil tilrå sammenslåing

Sunndal + Surnadal

Fylkesmannen mener Sunndal og Surnadal bør gå sammen og bygge et felles tyngdepunkt på Indre Nordmøre. Todalsfjordprosjektet, som vil gjøre ferdselen mellom Sunndal og Surnadal døgnåpen, vil være en nøkkel her, påpekte Solholm. En ny Sunndal og Surnadal kommune vil få drøye 13 000 innbyggere.

- Dette er et kommunekart som vil stå seg i lang, lang tid framover. Dette gir kraftfulle og robuste kommuner i framtida, sier Lodve Solholm.

Fylkesordfører Jon Aasen synes det er et spenstig og framtidsrettet forslag som Solholm la fram, der det legges opp til at kystbyene styrkes kraftig. Ålesund vil bli en by på nærmere 84 000 innbyggere dersom innstillingen blir en realitet, og med en sammenslåing av Volda og Ørsta vil Sunnmøre får en ny byregion.

- Nå har jeg sagt hva jeg mener, men nå er det politikk. Jeg vet at mange er uenige med meg, men det respekterer jeg. Nå får Stortinget tegne det endelige kommunekartet, sier Solhom.

Splittes: - Dette var litt sjokkerende, sier ordfører i Tingvoll kommune, Milly Bente Nørsett, om Fylkesmannen i Møre og Romsdals forslag til massesammenslåing av kommuner. Rindalsordfører Ola T. Heggem er enig, men er glad for at rindalingene får bli trøndere. 

Splittes: - Dette var litt sjokkerende, sier ordfører i Tingvoll kommune, Milly Bente Nørsett, om Fylkesmannen i Møre og Romsdals forslag til massesammenslåing av kommuner. Rindalsordfører Ola T. Heggem er enig, men er glad for at rindalingene får bli trøndere. 

Blide, men overrasket: Aure-ordfører Ingunn Golmen Oldervik og Halsa-ordfører Ola Rognskog ser på innstillingen om ny kommunestruktur for Møre og Romsdal som er forsvarsskrift for å bevare dagens fylkesgrenser. 

Blide, men overrasket: Aure-ordfører Ingunn Golmen Oldervik og Halsa-ordfører Ola Rognskog ser på innstillingen om ny kommunestruktur for Møre og Romsdal som er forsvarsskrift for å bevare dagens fylkesgrenser. 

På forsiden nå